SRBI na IVANJDAN beru LEKOVITE trave i pletu VENCE od svežeg cveća, a evo zašto je OBAVEZAN i beli luk

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 10:09

SRBI na IVANJDAN beru LEKOVITE trave i pletu VENCE od svežeg cveća, a evo zašto je OBAVEZAN i beli luk

Ivanjdan je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se proslavlja u svim slovenskim kulturama i nije specifičnost samo srpskog naroda.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Preteče. Uz ime ovog svetitelja vezuje se krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i početak hrišćanske propovedi.

Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika „roždestva“ koje slavi Srpska pravoslavna crkva, pored Božića, praznika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rođenja Isusa Hrista, i Male Gospojine, praznika rođenja Presvete Bogorodice.

U nizu živopisnih običaja vezanih za taj dan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, kako bi se pokazalo da je priroda došla do zenita. Venci od ivanjskog cveća koji simbolišu lepotu prirode stavljaju se na ulazna vrata jer se veruje da štiti hrišćanske domove.

Postoje verovanja da se uoči Ivanjdana otvaraju nebesa i da ako se izgovori želja ona će se ostvariti. Ipak, simbol praznika koji se održao do danas je da se pletu venci od cveća koje se bere na livadama. Ivanjsko cveće se ponegde zove još i Bogorodičina trava.

"Negde se ovaj praznik zove i biljober jer se trave beru na sam dan praznika i veruje se da su lekovite, pa se suše i ostavljaju tokom godine kako bi se koristile za čajeve ili tinkture. U narodu se kaže da je Bog stvorio biljku za svaku boljku, pa su narodna verovanja o bilju u našem narodu veoma zastupljena", kaže etnolog Gordana Pajić, a prenosi Agroklub.

U branje bilja se išlo uoči praznika, brale su ga žene i devojke, pa s se od njih pravili venčići u koje su se uplitale lekovite biljke, žitarice i naravno, beli luk.

"Kao što za bilje postoje verovanja o njihovim lekovitim i magijskim svojstvima, tako postoji i za beli luk i žitarice. Za beli luk se veruje da može da leči više vrsta bolesti, ali mu se u ovom slučaju pridaje i magijski značaj jer on ima jak miris. A sve što ima jak miris može da tera nečiste sile.

Za žitarice se veruje da simboliše plodnost i zato se upliće u venac. Zanimljivo je i da je venac, koji je kružnog oblika, u stvari simbol cikličnog perioda u prirodi. Sa druge strane u našoj, ali i u drugim kulturama, krug se opisivao oko seoskog domaćinstva ili atara ako je u nevolji", kaže Pajić i dodaje da se generalno za kružni oblik vezuje zaštitni karakter, pa se zato i ivanjdanski venčić stavlja na vrata, kapije, privredne objekta, da bi se snaga bilja prenosila na domaćinstvo i njegove članove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IVANJSKO CVEĆE ZOVU BOGORODIČINIM POMOĆNIKOM! Koristite ga ovako kao lek i čaj za ŠTITNU ŽLEZDU

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023

Ima lekovita svojstva, a evo šta sve možete napraviti od njega..Uoči Svetog Jovana Preteče, u narodu poznatijeg kao Ivanjdan, žene širom Srbije pletu venčiće od ivanjskog cveća i uveče ga ostavljaju ispred kućnih vrata. Ako venac na praznik osvane pred kućom, veruje se da će porodicu zaštititi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.