ŠOK! Jake mučnine u trudnoći za 50 odsto povećavaju rizik od autizma kod beba

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK! Jake mučnine u trudnoći za 50 odsto povećavaju rizik od autizma kod beba

Trudnice koje imaju jaku jutanju mučnine imaju 50 odsto veći rizik da rode dete sa autizmom, pokazala je nova studija.

Jake mučnine mogu da dovedu do dehidracije i manjka nutrijenata tokom trudnoće, što drastično povećava rizik od razvoja autizma kod bebe. Naučnici žele da trudnice budu svesne te veze, jer može da pomogne u ranijem dijagnostikovanju autizma.

- Ova studija je važna jer sugeriše da su deca majki koje su patile od trudničke hiperzeme izložena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << većem riziku od autzma. Svest da postoji ta veza može da pomogne u ranijem dijagnostikovanju i intervenciji kod dece koja imaju taj poremećaj, kaže vodeći autor studije dr Darios Getaun.

Getaun i njegov tim naučnika iz Kalifornije analizirali su podake skoro 500.000 trudnica i dece rođene između 1991. i 2014. godine.

Uporedili su decu majki kod kojih su dijagnostikovane intenzivne jutarnje mučnine (hyperemesis gravidarum) i utvrdili da su šanse da takve majke rode decu koja imaju poremećaj iz spektra autizma veće za čak 53 odsto!

Preciznije, naučnici ističu da je taj rizik bio veći u slučajevima kada je jaka mučnina dijagnostikovana u prvom ili drugom tromesečju trudnoće, nego u trećem.

Naučnici su takođe otkrili da je veza između jutarnje mučnine i autizma jača kod devojčica nego kod dečaka.

Intenzivne jutarnje mučnine (hypermesis gravidarum) dijagnostikuju se u manje od pet odsto trudnoća. Žene kod kojih se dijagnostikuje imaju jake mučnine i često povraćaju, tj. ne mogu da zadrže hranu i piće u stomaku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.