SMANJUJE RIZIK OD RAKA, PODSTIČE MRŠAVLJENJE! Ovo povrće je idealan izbor za zimske dane!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Nov.2020, 15:14

SMANJUJE RIZIK OD RAKA, PODSTIČE MRŠAVLJENJE! Ovo povrće je idealan izbor za zimske dane!

Dobro je za nerve!

Zahvaljujući bogatom profilu hranljivih sastojaka i neiscrpnom izvoru ideja kako ga možete iskoristiti u kuhinji, karfiol je postao veoma tražen tokom poslednjih nekoliko godina, a njegova popularnost neće prestati uskoro. Ali da li je ovo povrće, koje priprada porodici kupusa toliko zdrav koliko svi pričaju?

Karfiol je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije i Mediterana i koristi se u ishrani u raznim oblicima već nekoliko hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina. Sastoji se od stotina sićušnih nerazvijenih cvetova. On je pun hranljivih sastojaka, minerala i vitamina, uključujući riboflavin, niacin i vitamin C. Takođe je bogat antioksidantima, zahvaljujući vitaminu C i karotenoidima (biljni pigmenti koji se u telu pretvaraju u vitamin A).

A post shared by Dve Banane (@dvebanane_)

Evo šta čini karfiol tako jedinstvenim. On je bogat glukozinolatima, jedinjenjima koja sadrže sumpor, sa snažnim antioksidativnim svojstvima; jedinjenjima koja se prvenstveno nalaze u povrću koje pripada porodici krstačica, koja pospešuju detoksikaciju i smanjuju upale u telu ("detoksikacija" u ovom kontekstu odnosi se na to da potencijalno štetna jedinjenja, poput karcinogena, postanu manje toksična. Glukozinolati igraju ulogu pokretanjem detoksikacionih enzima potrebnih da bi se to dogodilo, prema istraživanjima iz 2015. godine).

Evo nutritivnog profila 100 grama sirovog karfiola:

Pospešuje varenje

Vlakna pospešuju pravilno funkcionisanje digestivnog trakta. Povrće je jedan od najboljih izvora vlakana, a ni karfiol se ne razlikuje od ostatka, naprotiv.

Može smanjiti rizik od raka

Budući da je puni hranljivih sastojaka, karfiol i drugo povrće koje pripada porodici krstačica trenutno se proučava zbog njihovih potencijalnih antikancerogenih svojstava.

A post shared by Jana (@jhamzova)

Pozitivno utiče na nerve

Kada je reč o zdravstvenim prednostima karfiola, ne možemo zaboraviti da sadrži visok nivo holina, esencijalnog hranljivog sastojka koji pomaže vašem mozgu i nervnom sistemu da, između ostalog, reguliše pamćenje, raspoloženje i kontroliše mišiće.

Pomaže kod mršavljenja

Kada se koristi umesto visokokalorične hrane, karfiol vam može pomoći da izgubite i/ili održavate težinu. 100 grama karfiola ima samo 27 kalorija što ga u jelima čini odličnom zamenom za na primer pirinač ili pire krompir.

Inače, ovo popularno povrće možda nije za svakoga jer sadrži složeni šećer koji se naziva rafinoza i koji neki ljudi teško vare.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.