ŠLJIVE SU SPAS ZA LJUDE IZNAD 60 GODINA! Podstiču varenje i odlične su za zdravlje creva i probavu, a sadrže malo kalorija

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2023, 08:32

ŠLJIVE SU SPAS ZA LJUDE IZNAD 60 GODINA! Podstiču varenje i odlične su za zdravlje creva i probavu, a sadrže malo kalorija

Iskoristite sezonu maksimalno!

Šljiva jača imuni sistem i poboljšava rad creva, što je posebno važno za osobe starije od 60, 65 godina, kako je objasnila ruska doktorka i nutricionista Margarita Koroljeva.

Kako je istakla, ljudi koji imaju iznad 60, 65 godina često imaju problem sa pokretljivošću creva, probavom i pate od zatvora. Doktorka objašnjava da je šljiva koji značajno može pomoći kod ovakvih tegoba - zato ne propustite sezonu ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << super voća.

"Šljiva će ublažiti zatvor i pomoći u blagovremenom oslobađanju crevnog sadržaja." , rekla je i istakla da je važno da osobe koje imaju preko 60 posebno jačaju imunitet koji, ako je narušen, može ih učiniti podložnim za razne viruse i prehlade. "Vlakna su neophodna za održavanje funkcionisanja creva. Zdravlje creva takođe zavisi od imunološkog sistema i imunološkog statusa čoveka. U šljivi se nalazi i vitamin C, koji je takođe važan za imunitet".

Šljivove su često broj jedan u slatkoj zimnici, posebno kada se spremaju džem i marmelada, ali važno je da je u službi zdravlja konzumirate svežu. Sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum te čak 240 mg na 100 g kalijuma. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

Smatra se da je šljiva najstariji prirodni lek za probavu. Zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod lečenja hemoroida i mnogih crevnih oboljenja. Pored pozitivnog dejstva na probavu, šljiva je dobra za srce, reguliše šećer u krvi, povoljno deluje na zdravlje kosrtiju i očiju, a i ima slasan i sočan ukus.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.