SIRUPI, ANTIBIOTICI: Pet pravila za čuvanje lekova

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIRUPI, ANTIBIOTICI: Pet pravila za čuvanje lekova

Nije na odmet znati.

Iako je uglavnom poznato da lekove treba čuvati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru, postoje situacije kada roditelji nisu sigurni da je nakon izvesnog vremena bezbedno njihovo korišćenje.

Ovi saveti pomoći će vam da rešite svoje dileme.

Ako nije drugačije naznačeno, lekove treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu. Hladnim se podrazumeva temperatura do 25 stepeni. Idealni su ormarići, ali oni koji nisu u kupatilu ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kuhinji gde je vlažno i postoji velika razlika temperature.

Postoji dve vrste sirupa (suspenzija). Jedni se prave dodavanjem prečišćene vode u prah. Takve suspenzije (na primer antibiotici) obavezno se mućkaju pre davanja i koriste se sedam dana van frižidera ili deset do 14 dana ako su u frižideru. Nakon toga ih treba baciti, ako ih dete ne popije do kraja.

Druga vrsta su fabrički napravljene suspenzije ili sirupi. Oni traju do označenog roka. Otvorene bočice ovih sirupa (za kašalj, spuštanje temperature…) možete čuvati u frižideru do datuma označenog na kutiji leka. Naravno, treba ih dobro zatvoriti i staviti van domašaja dece.

Ne! Možete ih koristiti dok su u roku, pod uslovom da ih čuvate kako treba. Aktivna supstanca trebala bi izdržati i šest meseci po isteku roka, ali to ne treba proveravati. Čim leku istekne rok, treba ga baciti.

Taj lek možete koristiti ako ste ga čuvali u propisanim uslovima. Ostavite ga za sledeće putovanje, a najbolje je da mu istekne rok (koji je sada obično tri do pet godina), a da nemate potrebu da ga upotrebite.

Sunce, ili preciznije rečeno, sunčevo zračenje nepovoljno utiče na većinu aktivnih supstanci koja se nalazi u lekovima, naročito ako je lek duže stajao (nekoliko sati ili duže) na suncu. Neki lekovi (to je uvek jasno naznačeno na pakovanju) izuzetno su osetljivi na sunce, pa i kratko vreme izlaganja dovodi do "kvarenja".

Drugi nepovoljan faktor je toplota – lek se u zatvorenoj posudi na suncu greje, pa čak i kada spoljna temperatura i nije previsoka. To je dobro poznati efekt staklene bašte koji, naravno, važi za lekove u staklenim providnim flašicama. Visoka temperatura rastvora u kome se lek nalazi po pravilu dovodi do ubrzanog gubitka delovanja aktivne supstance. Zato je najsigurnije baciti taj lek.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.