SIMPTOM RAKA DOJKE: Ukoliko primetite ove PROMENE odmah REAGUJTE, prvo se javljaju ova DVA pokazatelja

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2022, 21:38

SIMPTOM RAKA DOJKE: Ukoliko primetite ove PROMENE odmah REAGUJTE, prvo se javljaju ova DVA pokazatelja

Obratite se lekaru u bilo kojem od navedenih slučajeva!

Rak dojke je maligna bolest koja u najvećem broju slučajeva zahteva hitnu hirurgiju dojke. U ovom slučaju maligne ćelije se razvijaju u tkivu dojke. Ovakvo tkivo može da raste u okviru tkiva porekla ili se širi (metastazira) u druge delove tela. Iako je rak dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% karcinoma dojke javlja se kod muškaraca.

Dojke su sačinjene od masti, žlezda i vezivnog (vlaknastog) tkiva. Imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nekoliko lobusa, koji se razdvajaju u lobuluse koji se završavaju u mlečnim žlezdama. Male cevi vode iz mnogih malih žlezda, spajaju se zajedno i završavaju u bradavici. Ovi kanali su mesto gde se javlja 80% karcinoma dojke.

Šta je metastaza?

Najteži i opasni tumori su metastatski. Metastaza znači da se rak proširio sa mesta gde je započeo u druga tkiva daleko od originalne lokacije tumora. Najčešće mesto za metastazu raka dojke je u limfnim čvorovima ispod pazuha ili iznad ključne kosti na istoj strani kao i rak. Druga uobičajena mesta metastaze raka dojke su mozak, kosti i jetra. Rak koji se proširi samo u limfne čvorove ispod ruke je i dalje izlečiv.

Prevencija je jako bitna

Sa svešću da se od ove bolesti ne umire ukoliko se otkrije na vreme, shvatamo značaj prevencija raka dojke. Odlazite redovno na ultrazvuk i mamograf koji mogu da dijagnostikuju svaku promenu. Samopregled je jako bitan. Rano otkrivanje čvorića i promena uz dijagnostički pregled mogu vam spasiti život.

Benigne bolesti dojke

Fibrocistične promene dojke su vrlo česte. Fibrocistične dojke se odlikuju grudvičastom strukturom dojke, sa zgusnutim tkivom i često su povezane sa neugodnošću dojke, pogotovo neposredno pre menstruacije. Ovo stanje ne dovodi do raka dojke.

Međutim, određene druge vrste benignih promena dojke, poput onih koje su dijagnostikovane na biopsiji kao proliferativne ili hiperplastične, nagoveštavaju na kasniji razvoj raka dojke.

Simptomi raka dojke

Rani rak dojke u početnom stadijumu obično nema simptoma ili znakova, mada je ponekad moguće osetiti grudvicu u dojci, koja obično nije bolna.

Grudvica u pazuhu ili iznad ključne kosti koja ne prolazi može biti znak raka. Drugi mogući simptomi su sekret iz dojke, inverzija bradavica ili promene na koži preko dojke.

Većina grudvica u dojci nije kancerozna, ali uvek treba da ih proceni lekar.

Kako se dijagnostikuje rak dojke?

Dijagnoza karcinoma dojke obično se sastoji od nekoliko koraka, uključujući pregled dojke, mamografiju, ultrazvuk ili magnetnu rezonancu i biopsiju. Biopsija (uzimanje komadića tkiva dojke) je jedini definitivan način dijagnostikovanja raka dojke.

Aspiracija uz pomoć igle se sastoji od postavljanja igle u dojci i isisavanja nekih ćelija za pregled od strane patologa. Uobičajeno je da lekari koriste ovu tehniku nakon pronalaženja mase ispunjene tečnostima, a kancer nije verovatan.

Lekar vrši biopsiju sa specijalnom iglom koja uzima mali komad tkiva za pregled. Obično, lekar usmerava iglu u sumnjivu oblast uz pomoć ultrazvučnog ili mamografskog uputstva. Medicinski stručnjaci koriste ovu tehniku sve više jer je manje invazivna nego hirurška biopsija. Dobija se samo uzorak tkiva umesto da se uklanja cela grudvica.

Medicinski stručnjak izvodi hiruršku biopsiju tako što pravi rez u grudima i uklanja komad tkiva.

Bez obzira kako se uzima biopsija, patolog će pregledati tkivo. Ovo su lekari specijalno obučeni za dijagnostikovanje bolesti posmatrajući ćelije i tkiva pod mikroskopom.

Ako lekar dijagnostikuje rak na biopsiji, tkivo će biti testirano na hormonske receptore. Receptori su mesta na površini tumorskih ćelija koja se vezuju za estrogen ili progesteron. Uopšteno, što je više receptora, to će tumor biti osetljivijina hormonsku terapiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.