ŠEF VAS MRZI!? Svakodnevni STRES može ozbiljno da UGROZI VAŠE zdravlje! Evo kako i ŠTA DA URADITE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEF VAS MRZI!? Svakodnevni STRES može ozbiljno da UGROZI VAŠE zdravlje! Evo kako i ŠTA DA URADITE!

Postavite prioritete!

Kortizol je hormon stesa koji nastaje u situacijama koje ne prijaju našem telu i umu. Takođe, ovaj hormon nije dobar za celokupno zdravlje organizma i potrebno je da se protiv njegovog dejstva borimo na adekvatan način. On se može negativno odraziti na zravlje čitavog organizma, imunološki sistem, a takođe podstiče i gojenje. Kako biste se uspešno borili sa dejstvom kortizola, potrebno je da pratite tri jednostavna koraka.

Smejte se! 
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
"Smeh je najbolji lek." Koliko puta smo to čuli tokom naših života? Dr Vilijam Fri, bihevioralni psihijatar koji je proučavao efekte smeha više od 30 godina, kaže da je smeh neraskidivo povezan sa nizom fizičkih i mentalnih koristi. Jedna takva korist od smeha je njen pozitivan uticaj na nivo hormona stresa. Studije pokazuju da su smisao za humor, smeh i lakoća korisni u smanjenju nivoa kortizola i drugih stresova.

 

Zdravo se hranite

Određene namirnice kao što su jaja, riba, nemasno meso, laneno seme, citrusno voće, bobice i zeleno povrće mogu pomoći u smanjenju nivoa kortizola. Još jedna dobra ideja za snižavanje stresa i smanjenje kortizola je uključivanje u ishranu pet manjih obroka dnevno. Ovo pomaže da se spreči glad i smanji uobičajena potreba za hranom koja je rezultat visokog nivoa kortizola. Konačno, primena ishrane sa visokim sadržajem vlakana i proteina će pomoći u smanjenju hormona stresa. Smanjenje složenih ugljenih hidrata (tj. šećera i skroba) je još jedna ideja koja pomaže u održavanju nivoa kortizola.

Dobro se naspavajte

Ovo je relativno jednostavno objasniti. Nedostatak adekvatnog sna (7 do 9 sati noću) proizvodi sistematski negativan odgovor od strane tela. Skloni smo kognitivnim smetnjama i reaktivniji smo prema okolini oko nas - obe stvari su veoma loše za stres. Važno je uspostaviti rutinu spavanja. Stručnjaci za spavanje preporučuju odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svaki dan, uključujući i vikendom. Takođe je važno rezervisati spavaću sobu samo za aktivnosti vezane za spavanje. Drugim rečima, nema tableta, mobilnih telefona ili laptopa!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.