SAVETI ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE: Ovo uvek morate da imate u koferu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 09:49

SAVETI ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE: Ovo uvek morate da imate u koferu!

Da li ste umorni od toga da vam planirano putovanje pokvari neočekivana putnička dijareja?

Ne dozvolite da vas ova uobičajena neprijatnost na putovanju spreči da uživate u dugo iščekivanom odmoru. U ovom tekstu, prof. dr Nevena Ivanović sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu će predstaviti najčešće uzroke dijareje na putovanju, kao i savete kako da sprečite potencijalne nelagodnosti dok istražujete nove destinacije. Za bezbrižno putovanje, pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << savete stučnjaka koji će vas učiniti sigurnim i spremnim za nepredviđenu situaciju.

Uobičajeni uzroci putničke dijareje

Putnička dijareja je uobičajen gastrointestinalni poremećaj koji pogađa mnoge putnike, posebno one koji posećuju zemlje sa lošijom higijenskom praksom. Postoji nekoliko uzroka dijareje na putovanju, a najčešće su posledica infekcija uzrokovanih bakterijama, virusima i parazitima. Konzumacija kontaminirane hrane i vode je primarni način prenošenja ovih patogena. Pored toga, loša higijenska praksa, kao što je neadekvatno pranje ruku, takođe može doprineti širenju bakterija i virusa. Važno je biti svestan ovih uzroka i preduzeti neophodne mere predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od razvoja dijareje tokom putovanja.

Mere prevencije koje možete preduzeti pre putovanja

Sprečavanje putničke dijareje počinje čak i pre nego što krenete na putovanje. Preduzimanje neophodnih mera predostrožnosti pre putovanja može pomoći u smanjenju rizika od infekcije patogenima koji izazivaju dijareju.

Važno je da znate kakvo je vaše zdravstveno stanje pre nego što otputujete. Ako imate bilo kakva već postojeća medicinska stanja, uverite se da su pod kontrolom.

Još jedan važan aspekt prevencije je zdrava ishrana i vođenje zdravog stila života pre i tokom  putovanja. Brigom o svom telu pre putovanja pripremate se za zdravije i prijatnije iskustvo na putovanju.

Higijenska praksa tokom putovanja

Održavanje dobre higijenske prakse tokom putovanja je ključno za sprečavanje dijareje na putovanju. Evo nekoliko ključnih saveta o higijeni koje treba imati na umu:

1. Pranje ruku: Često perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno pre jela ili pripreme hrane, kao i nakon korišćenja toaleta. Dodatno, ruke možete dezinfikovati sredstvom za dezinfekciju.

2. Izaberite proverene restorane: Odlučite se za poznate lance restorana i prodavce hrane koji imaju dobru reputaciju što se tiče održavanja higijene i higijenske prakse u rukovanju sa hranom. Potražite mesta sa velikim prometom hrane, jer to može ukazati na svežu hranu i time i manji rizik od kontaminacije tokom stajanja i neadekvatnog čuvanja namirnica. Pre putovanja, pročitajte iskustva drugih putnika. Takođe, izbegavajte sirovu ili nedovoljno termički obrađenu hranu, kao i lako kvarljive namirnice.

3. Pijte flaširanu  vodu: Voda iz slavine u mnogim zemljama možda nije bezbedna za piće.

4. Izbegavajte led u piću: Kocke leda napravljene od vode iz slavine mogu predstavljati rizik od kontaminacije.

5. Operite voće i povrće: Ako odlučite da konzumirate sirovo voće i povrće, uverite se da je dobro oprano i oguljeno. Izbegavajte kupovinu prethodno isečenog voća ili salate, jer su možda bili oprani higijenski neispravnom  vodom ili izloženi nepravilnom rukovanju. Takođe, izbegavajte i napitke sa dodatkom prethodno isečenog svežeg voća i povrća.

Dobro planiranje sadržaja Vašeg kofera je ključ za sprečavanje dijareje na putovanju 

Kada je u pitanju prevencija putničkih dijareja, dobro planiranje šta ćete poneti sa sobom može napraviti značajnu razliku. Evo nekih stvari koje obavezno treba staviti na spisak:

1. Sredstvo za dezinfekciju ruku - Pravilna higijena ruku je ključna u sprečavanju širenja bakterija i virusa. Spakujte sredstvo za dezinfekciju ruku i redovno ga koristite, posebno kada sapun i voda nisu lako dostupni.

2. Sapun u listićima – Jednokratni sapun koji ne zauzima mnogo mesta, a praktičan je za korišćenje, naročito u javnim toaletima gde često nema uslova za održavanje higijene. Druga opcija je svakako malo pakovanje tečnog sapuna za ruke.

3. Probiotski preparat – Probiotici su korisni mikroorganizmi koji mogu pomoći u održavanju zdrave crevne mikrobiote. Uzimanje probiotskog preparata pre i tokom putovanja može smanjiti rizik od razvoja putničke dijareje. Visokokvalitetni probiotski preparat podrazumeva, pored dovoljnog broja mikroorganizama sa dokazanom efikasnošću, i pakovanje koje štiti probiotske mikroorganizme od dejstva spoljašnjih faktora, čime se osigurava deklarisani broj živih mikroorganizama u preparatu, a samim tim i njegova efikasnost. EnteroBiotik® kapsule iz Probiotic Excellence Centra upravo su upakovane u inovativno aTECH pakovanje. U pitanju je kesica ispunjena inertnim gasom – azotom, koja predstavlja apsolutnu barijeriju za kiseonik, vlagu i svetlost. Štiteći probiotske mikroorganizme, aTECH pakovanje osigurava deklarisani broj probiotskih ćelija u preparatu, čak i na isteku njegovog roka trajanja, čime se obezbeđuje visoki kvalitet i efikasnost preparata.

4. Rastvori za nadoknadu tečnosti i elektrolita – U slučaju dijareje važno je da nadoknadite izgubljenu tečnost i elektrolite. Spakujte neki od proizvoda koji pomaže rehidrataciji organizma i time održavanju optimalnog  nivoa elektrolita u vašem telu.

Pakovanjem ovih osnovnih stvari smanjićete rizik za nastanak putničke dijareje i time osigurati odmor bez dodatnih neprijatnosti i stresa.

Dobra priprema i dobre navike, pre i tokom putovanja, doprineće da vaše putovanje ostane lepa uspomena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.