SAMOZADOVOLJAVANJE I IZOLACIJA: Šta se događa ako prestanete da masturbirate

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 12:53

SAMOZADOVOLJAVANJE I IZOLACIJA: Šta se događa ako prestanete da masturbirate

Da li ste zavisnik?

Koliko često ljudi masturbiraju?

Ne možete sakriti istinu od naučnika: sigurni su da 50% žena i 70% muškaraca masturbiraju najmanje jednom mesečno (međutim, prodavci seksi igračaka verovatno misle da je taj broj premali!).

Šta će se desiti s vašim telom ako odlučite da više ne vredi gubiti vreme na samozadovoljstvo?

Nedelju dana nakon što čovek odbije da masturbira, nivo testosterona u krvi poraste za 40%. Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << put se ovo saznalo 2003. godine: odmah na mreži pristalice ove teorije stvorile su NoFap zajednicu. Oni su odbili masturbaciju, verujući da će to pozitivno uticati na njihov seksualni život, povećati plodnost i uopšte poboljšati njihov odnos sa suprotnim polom.

Navedeni su i psihološki razlozi za takvu odluku - bez čestih masturbiranja, pojavilo se samopouzdanje i motivacija. Nakon nekog vremena, ispostavilo se da rezultati studije nisu baš pouzdani.

Da, došlo je do navale testosterona, ali se vratio na svoj uobičajeni nivo posle 8 dana. Mnogo veći uticaj na nivo muškog polnog hormona imaju stres, fizička aktivnost i svakodnevna ishrana.

Tokom masturbacije podstiče se oslobađanje dopamina i serotonina - „hormona sreće“ koji su odgovorni za ogromnu paletu osećaja od zaljubljivanja do dirljivosti i žudnje. Što češće masturbirate, intenzivnije se javljaju ovi izlivi - i brže se formira zavisnost.

Osetljivost mozga na serotonin i dopamin je smanjena, pa da bi se osećali dobro, potrebna će im biti mnogo veća koncentracija. Prestanak samozadovoljstva naučiće mozak da ponovno postane osetljiv na „hormone sreće“ i pomoći će vam da se rešite depresije, hroničnog umora i nesigurnosti.

Važan aspekt - masturbacija ometa vašu socijalizaciju. Isto super oslobađanje dopamina i serotonina lišava čoveka ne samo motivacije za rastom u karijeri, već i banalne želje za širenjem kruga prijatelja i provođenjem vremena sa prijateljima.

Nakon nekoliko nedelja apstinencije, primetićete značajnu razliku: postojaće želja za komunikacijom, posećivanjem mesta i, eventualno, pronalaženje nove ljubavi putem društvenih mreža ili aplikacija za druženje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.