SAMO POGORŠAVAJU STANJE! Evo kako se boriti sa KANDIDOM, a ove namirnice su strogo zabranjen u ishrani

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 20:22

SAMO POGORŠAVAJU STANJE! Evo kako se boriti sa KANDIDOM, a ove namirnice su strogo zabranjen u ishrani

Nekoliko smernica u slučaju da imate ovaj problem!

Gljivica Candida albicans prirodno nastanjuje naše telo, ali često se otme kontroli usled stresne i neuredne svakodnevice uzrokujući ne samo ginekološke nego i brojne druge tegobe. Povratak sebi najbolji je put mirnog suživota sa kandidom.

Mnoge žene iskusile su koliko može da bude iscrpljujuća borba sa kandidom, upornom gljivicom koja je među najčešćim uzročnicima vaginalnih infekcija. Upravo zato kandida >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se poistovećuje sa ginekološkim problemima, ali njen utjecaj na zdravlje mnogo je dalekosežniji.

Rod Candida obuhvata brojne vrste gljivica, a u ljudskom organizmu najzastupljenija je Candida albicans koja je prirodno prisutna na koži i sluzokoži. Kada telesni odbrambeni sistem normalno funkcioniše, kandida je neškodljiva jer je pod kontrolom takozvanih dobrih bakterija. Ali, ako je imuni sistem oslabljen, kandida počinje preterano da se razmnožava. Narušava se ravnoteža između dobrih bakterija i kandide te ona izaziva infekciju zvanu kandidijaza.

Kod žena se kandidijaza često razbukta u vaginalnom području jer je tamo mikrobiološka ravnoteža vrlo osetljiva. U vagini se nalaze laktobakterije ili laktobacili, poznati i kao Döderleinovi bacili, koji proizvode mlečnu kiselinu važnu za održavanje normalne kiselosti. Na tome se zasniva njena sposobnost samočišćenja i odbrane od štetnih mikroorganizama. No, mnogo toga može da poremeti vaginalnu floru, počevši od nepravilne ishrane, stresa i uzimanja antibiotika. Kandidijazu podstiču i neke bolesti (npr. dijabetes), kao i hormonske promene, uključujući one u trudnoći, ili usled uzimanja oralne kontracepcije.

„Ako zbog narušene kiselosti u vagini kandida počne prekomerno da se razmnožava, često se pojavljuje svrab, a obično ga prati crvenilo vulve i pojačan iscedak koji se najčešće opisuje kao grudvičast ili sirast. Ako kandidijaza postane hronična, neretko se događa da je manje primetan iscedak, a izraženiji su svrab, iritacije i promene na koži i sluzokoži.

To mogu biti simptomi i drugih genitalnih infekcija, a ne samo kandidijaze. Često nastaje takozvana mešana infekcija u kojoj je kandida 'paravan' za bakterije poput hlamidije i ureaplazme, ili za HPV, odnosno humani papiloma virus.. Nužan je ginekološki pregled da bi se pouzdano ustanovilo kakva je tačno infekcija posredi i koji je najprikladniji način lečenja“, kaže dr Nataša Šemnički.

Specijalistkinja ginekologije – koja u svom radu primenjuje načela integrativne medicine kombinujući konvencionalno ginekološko lečenje sa fitoaromaterapijom, mikronutricijom i drugim načno priznatim metodama – upozorava da se vaginalna flora može poremetiti i neumerenom primenom probiotičkih vaginaleta u čijem su sastavu već spomenuti laktobacili važni za uravnoteženu kiselost vagine.

„U praksi često viđam da žene preteruju sa vaginaletama koje sadrže laktobacile, misleći da će se brže rešiti tegoba, a zapravo narušavaju kiselost vagine, pa se kandida i dalje pojačano množi. Zato pacijentkinjama ne preporučujem probiotičke vaginalete sa laktobacilima u kontinuiranoj primeni dan za danom, nego u sklopu kombinovane terapije. Efikasnom se pokazala terapija koju započinjemo klasičnim vaginaletama koje brzo suzbijaju gljivice, a zatim podstičemo obnovu vaginalne flore kombinacijom probiotičkih vaginaleta i takozvanih aromavaginaleta koje sadrže eterična i biljna (bazna) ulja“, navodi ginekološkinja.

Dodaje da sastav aromavaginaleta treba da bude prilagođen trenutnom stanju vaginalne sluzokože. Ako je vrlo osetljiva i oštećena usled dugotrajnih upala, vaginalete sa eteričnim uljima mogu da izazovu peckanje sluzokože, ali i mučninu i povraćanje, čak i povišenu telesnu temperaturu. Zato se najpre primenjuju vaginalete koje sadrže biljna, odnosno bazna ulja, a kada se sluzokoža dovoljno oporavi, u terapiju mogu da se uvedu i vaginalete sa eteričnim uljima.

Dr Nataša Šemnički ističe da se problem kandide nipošto ne može sagledavati samo u ginekološkim okvirima, nego na nivou celoga tela, sa posebnim naglaskom na creva koja su ključna za rad svih telesnih sistema i odbranu od bolesti.

„Iza vaginalne kandidijaze po pravilu stoji i crevna infekcija kandidom. Štaviše, vaginalna flora se delimično poklapa sa crevnom florom na način da upale moug da se 'sele' između njih. Zato je poželjno terapiju vaginaletama dopuniti uzimanjem olekapsula – oralnih preparata sa eteričnim uljima – da bi se istodovremeno delovalo na uravnoteženje vaginalne i crevne flore“, napominje ginekološkinja.

Kao i aromavaginalete, najefikasnije su ako se izrade personalizovano, za određenu osobu.

Protiv kandide su se pokazale vaginalete koje sadrže eterično ulje čajevca i oleokapsule sa eteričnim uljima mravinca i klinčića, kaže dr Šemnički. Napominje da se kombinacija prirodnih vaginaleta i oleokapsula dodatno može pospešiti ako se u lečenju koriste i fitoterapijske tinkture ili čajevi.

Na primer, vrlo je blagotvoran čaj od mešavine vrkute (suzbija gljivice) i nevena (deluje protivupalno i uravnotežuje rad creva). Dobro će doći i detoks pomoću biljka koje podstiču rad jetre i bubrega, poput čička, maslačka i koprive, jer pri upalama nastaje mnogo toksina i otpadnih materija koje treba što pre „isprati“ iz tela, ističe ginekološkinja koja lečenje sprovodi u saradnji sa fitoaromaterapeutom i nutricionistom, a često primenjuje i frekventnu terapiju koja se temelji na metodi biofeedbacka, odnosno biološke povratne veze.

Celovitim rešavanjem tegoba povezanih sa kandidom bavi se i dr Jeanette Gjurić, specijalistkinja anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine i tradicionalne kineske medicine.

„Kandida se najčešće spominje kao problem genitalnog sistema jer se u tom slučaju najlakše dijagnostikuje, ali infekcija kandidom je veliki problem i u sistemu za varenje. Razne tegobe zbog kandide imaju i žene i muškarci. Vrlo često se pacijenti leče kao da imaju gastritis ili neke druge probavne tegobe, a zapravo imaju infekciju kandidom.

Povišen nivo kandide u telu može da imati vrlo šarolike simptome, koji kod svake osobe mogu da budu drugačiji: hronični umor, bolovi u zglobovima, česte glavobolje, nesanica, teskoba, kožne infekcije (uključujući akne), proliv ili zatvor, sklonost alergijama, loš zadah iz usta, bele naslage na jeziku... Ako se kandida ne leči pravilno, može da uzrokuje razne poremećaje i bolesti – na primer, upalu creva i artritis – i tako postanu hronični problem“, kaže dr Gjurić. Napominje kako izvrsne rezultate u rešavanju problema sa kandidom postiže uz pomoć biorezonance.

Ako se pacijent uz biorezonancu pridržava propisanog načina ishrane, problem sa kandidom može se rešiti već za nekoliko nedelja, navodi dr Jeanette Gjurić. Pritom treba ojačati imunitet (npr. pomoću probiotika i posebnih biljnih preparata), i ustanoviti postoji li još neka druga, tinjajuća infekcija koja oslabljuje telesni odbrambeni sistem poput, na primer, infekcije bakterijom Escherichia coli koja je česta kod žena.

Važno je izbegavati hranu koju kandida voli.

Njenom razmnožavanju posebno pogoduje prekomerno uzimanje ugljenih hidrata (npr. slatkiši i pekarski proizvodi) i mlečnih proizvoda. Dr Gjurić preporučuje umesto toga što više svežih namirnica, najpre povrća. Važna je i fizička aktivnost da bismo održavali protok energije u telu i onemogućili nastanak energetskih blokada. Dobro je uzimati i vitamine C i D3 i cink jer oni podržavaju rad odbrambenog sistema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.