SAČUVAJTE SVOJ VID! Preventiva je  VAŽNA - Evo kako da SPREČITE degenerativne bolesti oka!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020, 09:26

SAČUVAJTE SVOJ VID! Preventiva je VAŽNA - Evo kako da SPREČITE degenerativne bolesti oka!

Obratite pažnju na promene!

 Povremeni oftalmološki pregledi važni su u svakoj životnoj dobi. Zbog promena na očima koje su posledica starenja, osobama starijim od 40 godina preporučuje se obavezan oftalmološki pregled bar jednom godišnje.

 Pregledom oka mogu se otkriti prvi znaci mnogih sistemskih bolesti. Oftalmolog može videti stanje vaših krvnih sudova, ustanoviti promene koje su uzrokovane povišenim krvnim pritiskom pa čak i stepen sklerotičnih promena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << arterija. Oftalmološkim pregledom mogu se otkriti rani znaci šećerne bolesti što je od velikog značaja kako bi se započela terapija i sprečile komplikacije. Oko je deo mozga, pa otečenost očnog nerva može biti prvi znak različitih bolesti i zbivanja u mozgu (tumor, krvarenja, zapaljenska stanja…).

Spisak bolesti i stanja koje se odražavaju na stanje oka je dugačak što je samo još jedan razlog više da preventivni pregledi očiju postanu vaša rutina.

Zbog važnosti pravovremenog uočavanja promena na očnom živcu i porasta rizika za razvoj glaukoma, većina stručnjaka savetuje češće oftalmološke preglede nakon 40. godine života.

Osobe između 40 i 55 godina na pregled trebale bi ići najmanje jednom u tri godine, između 55 i 65 godina najmanje jednom u dve godine a starije od 65 godina najmanje jednom godišnje.

Zavisno od rezultata pregleda kao i postojanja predispozicije za razvoj glaukoma (glaukom u porodici, visok očni pritisak, dalekovidost, siva mrena, dijabetes, neregulisana hipertenzija itd.) oftalmolog će preporučiti dinamiku pregleda.

Merenje očnog pritiska je brza i praktična metoda kojom se otkriva glaukom ali, rezultati merenja nisu poptuno pouzdani odnosno, pacijenti koji imaju glaukom ne moraju obavezno imati i povišen očni pritisak tako da je pregled oftalmologa ipak neophodan. Oftalmolog će pogledati očno dno i obratiti posebnu pažnju na promene na očnom živcu. Bez specijalističkog pregleda ove promene mogu ostati neprimećene.

Promene na površini oka

Godine su jedan od faktora rizika za razvoj sindroma suvog oka. Problemi sa suznim filmom su česti a posebno su pogođene žene koje su ušle u menopauzu. Znak suvog oka, može biti i preterano suzenje što može zavarati pacijenta. Sindrom suvog oka se ne može izlečiti ali pravilno postavljanje dijagnoze i primena veštačkih suza mogu ublažiti simptome i otkloniti smetnje na duže vreme. Uzrok suvog oka može biti i uzimanje lekova iz grupe antidepresiva i diuretika, koji se često koriste kod starijih pacijenata.

Promene u unutrašnjosti oka

Degenerativne promene u staklastom telu (gel koji ispunjava unutrašnjost oka), razvijaju se postepeno. Staklasto telo menja prozirnost i konzistenciju. Kao posledica ovih promena javljaju se "mušice" ili plivajuća zamućenja oka. Ove promene su češće što smo stariji i 50% osoba starijih od 70 godina ih ima. U većini slučajeva nema razloga za brigu ali ako se pojave naglo i izražene su, praćene su bljeskovima potrebno je što pre obratiti se oftalmologu.

Pregled unutrašnjosti oka može se utvrditi uticaj ovih degenerativnih promena na mrežnjaču oka. Ukoliko se periferna oštećenja mrežnjače ne otkriju na vreme može doći do ablacije mrežnjače (odignuća).

Pregled očnog dna može otkriti i ranu fazu senilne makularne degeneracije koja je vodeći uzrok gubitka vida kod osoba starijih od 65 godina. Makularna degeneracija se ne može izlečiti ali napredovanje promena se može usporiti eliminisanjem faktora. Preporučuje se prestanak konzumiranja duvana, redukcija telesne težine, regulacija krvnog pritiska. Od koristi mogu biti suplementi antioksidanasa.

Dioptrija i životna dob

Staračka dalekovidost je najčešći problem zbog kog pomoć oftalmologa traže osobe starije od 45 godina, koje ranije nisu imale probleme sa vidom. Staračka dalekovidost je problem sa vidom na blizinu i nastaje kao posledica slabljenja akomodacije kao posledica smanjenja eleastičnosti očnog sočiva. Kod kratkovidih osoba, ove promene nisu izražene tako da najčešće nema potrebe za korekcijom "minus" dioptrije. Posle 65. godine, akomodacija skoro da potpuno nestaje tako da je i kratkovidim osobama potrebna korekcija dioptrije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.