Ručak od PREKJUČE - da ili ne? Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava sa CREVIMA ako nekoliko dana jedemo ISTU HRANU - sada je sve jasno

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2023, 12:05

Ručak od PREKJUČE - da ili ne? Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava sa CREVIMA ako nekoliko dana jedemo ISTU HRANU - sada je sve jasno

Domaćicama ovo olakšava život, a evo šta radi našem telu

Jedenje iste hrane svaki dan može pomoći da se oslobodite stresa zbog toga što ne morate da birate šta ćete staviti u usta. U moru danas prisutnih problema to je jedna stvar manje za razmišljanje!

Ali šta se zapravo dešava sa crevima ako jedete iste obroke svaki dan?

Kratko rečeno, ovakvo ograničavanje ishrane ima negativan efekat na zdravlje creva, što utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na celokupno zdravlje, poruka je dr Dr Zoi Vilijams u HuffPost-u.

Creva napreduju zahvaljujući raznovrsnoj ishrani sa širokom lepezom namirnica biljnog porekla koje pozitivno utiču na mikrobiom creva, što je važna komponenta varenja i apsorpcije hrane.

Male promene u vašim omiljenim jelima mogu napraviti drastičnu razliku nabolje, a to podrazumeva dodavanje različitih preliva od semena, začinskog bilja ili fermentisane hrane, ali i istovremeno osiguravanje raznovrsnog svežeg voća i povrća.

Lisnato povrće, paradajz, špargle i bobičasto voće su odlične opcije za uključivanje u svakodnevnu ishranu.

Sve u svemu, ravnoteža je ključ za dobro zdravlje creva.

Kontrolišite unos vlakana

U ishranu bi trebalo da uključite namirnice bogate vlaknima kao što su integralne žitarice i mahunarke, kao i niz šarenog svežeg voća i povrća.

Vlakna su važan ugljeni hidrat, ali i onaj koji se često zanemaruje – mnogi od nas ih ne dobijaju dovoljno.

Stručnjaci savetuju da unosite 30 g vlakana dnevno

Ako pređete sa belog na smeđi pirinač, a testeninu i hleb zamenite sočivom, leblebijem ili pasuljem, bićete na dobrom putu da unesete u organizam preporučenu količinu.

Uostalom, jesti istu stvar svaki dan je dosadno!

Hrana može doneti radost u vaše živote, a jedenje raznovrsnih sastojaka može biti i ukusno i hranljivo. Na primer, možete pokušati da obogatite svoje obroke dodavanjem različite mešavine semena, mahunarki, voća ili povrća svakog dana, što je dobar način da povećate raznovrsnost vlakana koja jedete, a oni su takođe i ukusni.

Računaju se čak i začini; odličan su način da vaše obroke učinite uzbudljivijima i zanimljivijima.

Raznovrsna ishrana pomaže da vaša creva dobije hranljive materije koje su potrebne

Dakle, čak i male promene u vašim omiljenim jelima mogu napraviti značajnu razliku.

Zamenite određene sastojke kao što su beli hleb, pirinač i testenina za verzije od celog zrna, dodajte jelu različite prelive ili garnirunge koji uključuju semenke, voće, orašaste plodove, povrće, bilje ili fermentisanu hranu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.