Roze histerija stigla i u Srbiju: Plastična lutka postala sistem vrednosti VIDEO

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 16:35

Roze histerija stigla i u Srbiju: Plastična lutka postala sistem vrednosti VIDEO

Zbog svetske kampanje za film o najpoznatijoj lutki na planeti u svetu je zavladala kriza roze boje. Zašto je roze boja ponovo postala deo svih asortimana modnih ateljea?

Igor Todorović, modni dizajner i Milan Miličić, poslovni konsultant diskutovali su na tu temu u emisiji "150 minuta" TV Prva.

"Ono što je normalno je da moda je ogledalo socijalnih dešavanja. Ne treba zaboraviti da je Barbi u jednom trenutku prerasla plastičnu lutku. Treba reći da je ona prva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plastična lutka koja je napravljena, po uzoru na nemačku lutku koja je doneta u Ameriku. I ona je postala već od 70. godina jedan društveni socijalni akter vrednosti. Pojavila se u preko hiljadu karaktera. Barbi ima toliko načina na koje ona šalje poruku. I ovo što danas gledamo je u stvari jedan rezultat dobrog PR-a kompanije koji se u nesvesnom smislu pretvara u neverbalni manifest da oni svi u startu znaju šta je Barbi kao što znaju šta je neki drugi modni brend na prvu loptu ili šta je to neki brend koji se na kraju krajeva koristi svakodnevno", kaže Todorović.

I Milan Miličić je saglasan sa idejom da je Barbi lutka prevazišla granice obične igračke za devojčice.

"Ona je više od lutke. Nalazi se i u vicevima, u suštini, čitava ta priča je vrlo dobro smišljena. Oni to rade kroz godine, shvataju promenu socijalnih kretanja, shvataju promenu krajem 90. godina da lutka više nije ono što je bila ranije za devojčice, nije više predmet njihovog osnovnog načina kako bi se igrali".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.