Romanse koje su ušle u istoriju

Izvor: S media, 18.Avg.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romanse koje su ušle u istoriju

Kada se dvoje vole za njih se može reći da su kao Romeo i Julija, Kleopatra i Marko Antonije, Paris i Helena... Ko su bili ti ljudi i zašto su postali sinonimi za večnu ljubav.

Adam i Eva, prvi ljubavnici

Biblija tvrdi da je iz ljubavi Adama i Eve nastala čitava ljudska vrsta. Prema daljim hrišćanskim učenjima, zbog neposlušnosti ovo dvoje ljubavnika nastao je i iskonski greh, koji je udaljio ljude od božje milosti.

Par je mirno živeo u rajskom vrtu, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dok ih đavo nije uveo u iskušenje namamivši ih da probaju voće s jedinog drveta koje im je Bog zabranio da diraju. Od tada čovek poznaje sram, bol i fizičku smrt.

Paris i Helena i posledice prevelike lepote

Helena je bila najlepša žena na svetu, a Paris trojanski princ kome je bilo suđeno da donese propast Troji. Njihova ljubav počela je u Sparti gde se Paris zaljubio u suprugu svog domaćina, kralja Menelaja. Oteo je prelepu Helenu i poveo sa sobom u Troju.

Zbog nagodbe koja je postojala među nekadašnjim Heleninim proscima da će se svi boriti ukoliko kraljica bude oteta, grčke starešine okupile su vojsku i krenule da se osvete Trojancima za nanetu uvredu. Opsada Troje završila se uništenjem grada i Parisovom smrću. Glavom su platili i mnogi drugi grčki junaci, kao što su Ahil i Hektor. Ako je verovati Homeru, Helena se vratila svom mužu u Spartu.

David i Batšeba, zločin i kazna

David je vladao Izraelom u 10. veku pre naše ere. Biblija tvrdi da je jednog dana prolazeći preko terase ugledao ženu koja se kupala - Batšebu. Opčinjen njenom lepotom, pozvao ju je na dvor kako bi je zaveo i naterao da počini neverstvo. Bila je udata za Uriju, jednog od Davidovih vojnika.

Antonije i Kleopatra, besmrtni ljubavnici

Obrazovana, oštroumna i lepa, Kleopatra je koristila sve svoje adute da sačuva egipatski tron. Zavela je Cezara i podarila mu sina - Cezariona, a zatim i Antonija, jednog od vojskovođa koji su vladali Rimom.

Antonije i Kleopatra sanjali su o tome da naprave veliko carstvo koje bi se prostiralo širom Sredozemlja. To nikako nije odgovaralo Antonijevom savezniku Oktavijanu koji ga je proglasio za izdajnika i naveo Rimljane da mu objave rat. Svi znamo da je ova romansa imala nesrećan kraj. Antonije i Kleopatra izgubili su odlučujuću bitku kod Akcija i pobegli u Aleksandriju. Počinili su samoubistvo, a njihova deca odvedena su u Rim.

Kako je Batšeba odbijala njegovo udvaranje, rešio je da se oslobodi njenog muža i poslao ga da pogine u bici. Urija je poginuo, a prorok Natan je u ime Boga prokleo Davida zbog zla koje je počinio. David je zatražio oproštaj od Boga i dobio ga je plativši za svoj greh smrću sina. David i Batšeba imali su drugog sina, Solomona, koji je nasledio oca na prestolu.

Frida Kalo i Dijego Rivera, umetnost i politika

Nadahnuti, genijalni i slobodni: Frida Kalo i Dijego Rivera promenili su umetničku i političku istoriju Meksika. Kad su se sreli, on je već bio veoma uspešan slikar, a ona mlada umetnica puna bola. Pretrpela je teške povrede u saobraćajnoj nesreći od kojih se nikad nije sasvim oporavila. Ćopala je, nosila korsete, išla na brojne operacije i trpela teške bolove.

Ova patnja bila je motiv mnogih njenih umetničkih dela: njeno izlomljeno telo, hirurški instrumenti, krv, ljudski fetusi (dete koje nikad nije mogla da ima) i suze. Frida i Dijego su se zaljubili, venčali, razveli i ponovo venčali. Bili su zajedno do samog kraja (Frida je umrla kad joj je bilo 47 godina). Spojili su umetnost s veoma burnim političkim životom, bili su pobornici komunizma. Frida Kalo prva je Latinoamerikanka čiji je lik prikazan na američkoj poštanskoj marki 2001. godine.

Katarina Velika i Potemkin, velika tajna velikih ljudi

Carica Katarina II bila je jaka, nemilosrdna i pametna. Kroz njene odaje prošli su brojni ljubavnici, ali malo koji je imao njenu naklonost. Samo jedan muškarac bio je dostojan toga da joj postane suprug (doduše u tajnosti): feldmaršal Grigorij Aleksandrovič Potemkin.

U Rusiji 18. veka njih dvoje su zajedno širili i utvrđivali granice carstva. Katarina je ostala upamćena po prosvećenosti (dopisivala se s najvećim umovima tog vremena) i političkoj veštini, a Potemkin po osvajanju Krima i osnivanju flote na Crnom moru (odakle i čuvena oklopnjača "Potemkin”). Sproveo je zaveru u kojoj je zbačen car Petar kako bi se Katarina dokopala trona, a ona mu je uzvratila titulama i počastima. Čak i kad je njihova ljubav bila pred krajem, 1776. godine, Potemkin je i dalje bio najuticajniji čovek u Rusiji.

Henri VIII i Ana Bolen, kad ljubav dođe glave

Kako bi mogao da se oženi njome, engleski kralj raskinuo je s rimskom crkvom i sebe proglasio poglavarem anglikanske crkve. To je bio jedini način da razvede svoj prethodni brak s Katarinom koja mu nije podarila muškog potomka.

Ali ni Ana Bolen nije uspela u tome što joj je donelo smrtnu presudu. Kralj je za zaveru nepravedno optužio svoju suprugu i osudio je na smrt. Ana Bolen je obezglavljena 1536. godine. Henrijeva naslednica na tronu upravo je Anina kći, kraljica Elizabeta I. Njena vladavina bila je jedna od najdužih u istoriji, možda upravo zato što se nikad nije udavala, piše "Politikin Zabavnik".

Evita i Huan Domingo Peron, zajedno i na tronu

Kad su se sreli, ona je bila glumica skromnog porekla, a on general i ministar u argentinskoj vladi. Veoma brzo su počeli da žive u vanbračnoj zajednici što je u ono vreme izazvalo pravi skandal. Kad je Peron uhapšen 1945. godine, Evita je sakupila masu deskamisadosa - "beskošuljaša” (najsiromašnijih stanovnika) koji su zahtevali i dobili njegovo oslobođenje. Ubrzo nakon toga su se venčali, a Peron je izabran za predsednika Argentine.

Par je vladao zajedno: on je nacionalizovao banke koje su bile u rukama stranaca, a ona se izborila za žensko pravo glasa i osnovala dobrotvornu organizaciju koja je za samo dve godine podelila pedeset miliona dolara siromašnima i bolesnima. Eva Peron umrla je od tumora kad joj je bilo svega 33 godine. Ožalošćena nacija ju je danima oplakivala.

Izvor: Mondo

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.