Roditelji ne spavaju dovoljno prvih 6 godina nakon rođenja deteta

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 08:30

Roditelji ne spavaju dovoljno prvih 6 godina nakon rođenja deteta

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, odrasle osobe bi trebalo da spavaju od 7 do 9 sati. Ali postoji mali problem za koji je nemoguće pronaći rešenje. Bebe ne obraćaju previše pažnje na ovu preporuku i drže svoje mame i tate budnima. Ali čini se da bi roditeljska neispavanost mogla potrajati duže nego što očekujemo.

Naučnici su prikupili podatke o spavanju 4659 roditelja između 2008. i 2015. Majke i očevi su ocenjivali svoje zadovoljstvo spavanjem na lestvici od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 0 do 10 i bežili informacije o trajanju sna.

Rezultati su pokazali da tokom prva 3 meseca nakon rođenja deteta majke spavaju u proseku jedan sat manje nego pre. Možda ne iznenađuje da očevi spavaju više od majki, ali takođe gube oko 15 minuta noćnog odmora. 6 godina nakon rođenja majke spavaju 30 minuta manje, ali očevi i dalje spavaju oko 15 minuta manje. Oba roditelja takođe potvrđuju smanjenje kvalitete sna.

Svaka dob nosi drugačije probleme

Autori studije istaknuli su kako nisu očekivali da će otkriti da se san ne oporavlja ni 6 godina nakon porođaja. Ali objašnjavaju da je tome uzrok što svaka dob nosi drugačije probleme. Deca verovatno nakon nekog vremena prestanu da plaču noću, ali tada mogu da imaju noćne more, biti bolesna ili se jednostavno da se bude ranije od svojih roditelja.

Nedostatak sna može dovesti do brojnih različitih kritičnih problema. Na primer, povezuje se s problemima koncentracije, prometnim nesrećama, debljanjem i raznim zdravstvenim problemima. Kako bismo poboljšali svoj san, preporučuje se ograničiti unos kofeina, smanjiti izloženost ekranima telefona ili televizora i držati se rutine, odnosno ići u krevet i ustajati svaki dan u isto vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.