Rituali koji pomažu da preživite dan

Izvor: MaminSvet.net, 21.Okt.2014, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rituali koji pomažu da preživite dan

Svi mi obožavamo činjenicu da smo mame. Ali, osim toga što fenomenalno ljuljamo, pevamo, vodimo u školu, grlimo, hranimo, grdimo po potrebi, mi smo živa bića koja imaju i neke druge potrebe i život i izvan roditeljstva, ma koliko nam nekad bilo teško da to shvatimo i sprovedemo. Sve imamo loše momente, kada mislimo da smo ne baš tako dobre mame, kada povisimo ton, nervozu iskalimo na detetu, ili nam ništa ne ide od ruke.

Tokom ovih godina roditeljovanja shvatila sam da se takvi >> Pročitaj celu vest na sajtu MaminSvet.net << momenti najčešće dešavaju kada smo premorene, kada dan nije išao po planu i programu. Zato sam shvatila da je najbolje da uz niz manje više učvršćenih rituala preguram dan. U te rituale obavezno uvrstim i nešto što će meni prijati, napuniti baterije, smiriti me ili mi dati energiju. Ako je potrebno, otići ću u toalet i 10 minuta čitati knjigu, kako bih se svojoj deci vratila „normalna“ i bez tenzije i učim ih da shvate tu potrebu kao nešto normalno. Svakom treba malo vremena za sebe.

Zato su moji dani mnogo bolji kada se držim svojih rituala. Trenutno ih nema mnogo, jer sa troje male dece, zahtevnim poslom i raznim projektima i idejama, šanse da se nešto nepredviđeno desi su ogromne. A baš tada rituali mi daju sigurnost da nije baš sve otišlo dođavola i pomognu mi da ne počupam kosu sa glave.

Nastavak na MaminSvet.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MaminSvet.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MaminSvet.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.