Rešite problem sa aknama

Izvor: S media, 08.Feb.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešite problem sa aknama

Akne su često oboljenje kože koje se manifestuje različitim promenama, najčešće na delovima lica, vrata, a ponekad dekoltea i leđa. Nastaju kao bolest žlezda lojnica. Pojavljuju se u obliku sitnih čvorića na mestima gde su lojne žlezde najrasprostranjenije, gde lako dolazi do upale, pri čemu se u lojnoj žlezdi stvaraju gnojni procesi.

Pojavljuju se u obliku sitnih čvorića na mestima gde su lojne žlezde najrasprostranjenije, gde lako dolazi do upale, pri čemu se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u lojnoj žlezdi stvaraju gnojni procesi.

Mnogi su uzroci koji izazivaju ove neprijatne estetske promene. Osnovni je prekomerno izlučivanje loja, zatim zagušenje izvodnih kanala, hormoni i rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Prvo nastaju akne komedonika koje, ako se zapuste, prelaze u akne vulgaris. Ukoliko ih u ovoj fazi ne lečimo, postaju ozbiljnije i teško lečive akne konglobata, koje zahvataju više izvodnih kanala i obavezno ostavljaju ožiljke. Osim dermatološkog lečenja, dobre rezultate daju i kozmetički tretmani.

Kozmetički pristup lečenju

Stručnim dreniranjem lojne zlezde, najbrže dolazi do njenog izlečenja. Putem tretmana se leče i upalni procesi na koži. Dobrim pilingom ili AHA kiselinom, komedolitičnim i antiseptičnim tonikom, uklanja se gornji, rožnati sloj, ne oštećujući kožu na akni, niti na njenoj upaljenoj okolini. Ciste i komedoni se otvaraju sterilnom iglom. Dreniranje mora biti stručno i veoma pažljivo, da se gnojna masa ne bi raznela u okolno, zdravo tkivo.

Pomoć “soft” lasera u lečenju akni je velika, i radi se, takođe, u seriji. Aparatom se tretiraju akupunkturne tačke “zadužene” za akne, a laserskim zrakom se direktno zrači i akna i njena okolina. Na ovaj način se podstiče

regeneracija ćelija i smanjenje infekcije, a samim tim se i ubrzava izlečenje kože.

U sistemu Santronikovih tretmana, postoje antiakne tretmani. Santronik ima elektro-magnetsko polje, koje odstranjuje sav gnoj iz kože, bezbolno i bez pritiska, smirujući istovremeno upalne procese na koži. Posle toga, nastavlja se tretman koji polako reguliše procese kože.

Tretmani voćnim kiselinama daju, takođe, uspešnu negu aknozne kože. Pet minuta reagovanja određenog rastvora voćne kiseline na kožu može doneti veliko poboljšanje.

Nega kod kuće

Evo i nekoliko proverenih, i u narodnoj medicini poznatih recepata za lečenje akni.

O Uzmite veće pakovanje svežeg kvasca i četvrtinu popijte, a ostatak razmutite u mlakom mleku. Dobijenu pastu nanesite na lice, najbolje uveče, pa ga pokrijte kuhinjskom folijom. Držite masku, najmanje od dva do tri sata ili celu noć. Ovu kuru ponovljajte dvanaest dana, svake večeri. Ukoliko vidite da vam se koža poboljšava, nastavite sve dok se ne izleči. Kad sperete masku, kožu tamponirajte jabukovim sirćetom razblaženim sa pola vode.

O Usitnite šaku svežih bokvica u pastu i nanesite na čisto lice. Lice pokrijte folijom, i držite što duže, može i celu noć. Bokvica izvlači gnoj i smiruje upalu kože. Sok od bokvice možete koristiti za premazivanje obolele kože i preko dana, ispod kreme ili šminke.

O Ujutro stavite kašiku ili dve gline drvenom kašikom, špatulom ili štapićem, u staklenu čašu i sipajte vode, tako da glina bude prekrivena bar pola santimetra. Uveče, bez mešanja, nanesite glinu po aknama, rukom ili drvenom špatulom. Namažite deblji sloj i držite oko dva sata. Ovaj tretman ponavljajte dvanaest dana, pa napravite pauzu.

ŠMINKA I AKNE

Kada na čisto lice namažete hidrantnu podlogu, iz kolekcije za masnu ili aknoznu kožu, nanesite puder u prahu, najbolje neki antiseptični, koji će štititi kožu od spoljnih uticaja, a, istovremeno, smanjivati unutrašnju infekciju kože. Postoji i stik namenjen isključivo tome da kamuflira aknu i crvenilo oko nje. Za kamuflažu se, takođe, koristi i antiseptička olovka. Kada ste izloženi suncu, koristite puder sa zaštitnim faktorom ili jednostavno za masnu kožu ili sve ove vrste, pa ih nanosite po potrebi. Posle pudera stavite dekorativnu šminku sa naglaskom na oči i usne, kako biste vizuelno skrenuli poglede sa vašeg lica.

Izvor: Novosti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.