Recept: Slatka kraljica slavske i praznične trpeze – VANILICA

Izvor: Savršena.com, 21.Dec.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept: Slatka kraljica slavske i praznične trpeze – VANILICA

Vanilice su tradiocinalni sprski kolačići, i mnogi ih smatraju srpskom verzijom čuvenih Linzer kolača.
Srbi su, navodno, preuzeli recept od Austro-Ugara i prilagodili ga svom podneblju tj. namirnicama kojih je tada u Srbiji bilo u izobilji – svinjska mast i orasi.
Vanilice su neizostavan deo svakog stola u srpskim domovima za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, ali i drugih proslava poput rođenja, krštenja, venčanja, rođendana i verskih slava.
U nastavku pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Savršena.com << recept za ove male slatke zalogaje čija lepota leži u njihovoj jednostavnosti.
Potrebno je:
250 gr masti ili margarina sobne temperature 5 kašika šećera 1 jaje 1 žumance 2 vanil šećera 500 gr brašna marmelada od kajsija šećer u prahu Mikserom umutite mast tako da postane penasta. Dodajte šećer i vanilu, zatim još izmiksate. U mućenu masu dodajte celo jaje i žumanac. Sve lepo sjedinite. Postepenim dodavanjem prosejanog brašna umesite testo. Testo prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesite rukama. Podelite na dva tri dela i svaki deo posebno uviti u rastegljivu foliju i ostaviti 15-20 minuta u frižider.

Prvi deo testa izvaditi iz frižidera i oklagijom ga istanjiti na 5 mm debljine. Modlicama izvaditi manje krugove. Kada su vanilice u pitanju, volim da su male, pa je tako jedna vanilica-jedan zalogaj Višek testa ponovo premesiti i ponovo iseći. Tako uraditi i sa drugim delom testa. Vanilice slagati na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od 1 cm jer one u toku pečenja narastu.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C od 10-15 minuta zavisno od vaše rerne. Vanilice na površini moraju ostati svetle.
Pečene vanilice skidati sa lopaticom i ostaviti na radnu površinu da se prohlade i stegnu.
Dok su vanilice još mlake premazati sa jedne strane sa marmeladom od kajsija i sastaviti sa drugom vanilicom. Blago pritisnuti da se marmelada ravnomerno rasporedi između vanilica.
Vanilice pospite sa šećerom u prahu ili uvaljajte u isti. Šećeru u prahu možete dodati vanilin šećer.

Nastavak na Savršena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Savršena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Savršena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.