Reč stručnjaka: Kako da znamo da je meso ispravno, šta na prvu loptu otkriva njegovu kvarljivost

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 11:04

Reč stručnjaka: Kako da znamo da je meso ispravno, šta na prvu loptu otkriva njegovu kvarljivost

Kako da znamo da je meso ispravno?

Piletinu kupljenu na pijaci, kod legalnog prodavca, jedna Novosađanka je kod kuće rasekla i - zgrozila se. Umesto da bude ružičasto, meso je iznutra bilo zeleno. Šta je tome uzrok? Da li je to zbog antiobiotika ili nekih drugih preparata za koje se sumnja da ih uzgajivači daju živini kako bi je natovili? Da li se i stoci daje nešto slično? O tome su u emisiji "Jutro" razgovarali dr Ivanom Branković Lazić, pomoćnicom direktora za naučno-tehničku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnju Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

"Meso može biti promenjeno iz različitih razloga - hemijske promene, mikrobiološka kontaminacija ili neki drugi razlog. Svaka promena boje, mirisa, ukusa - nije upotrebljivo za ishranu. Mi ne možemo da na osnovu fotografije utvrditi šta je tačno, za sve su potrebne dodatne analize. Uzročnici su različiti, postoje i degenerativne promene u mesu koje se javljaju tokom rasta i nisu vezena primenom antibiotika koji su preme našim propisima zabranjeni", rekla je Ivana.

Šta se radi u slučaju kada primetimo da nešto nije u redu, kome se onda obraćamo?

Opširnije pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.