Razvio PSIHIJATRIJSKU ZABLUDU i predvideo DRUŠTVENE MREŽE: Kako je Džim Keri zauvek promenio svet, a onda rešio da se PENZIONIŠE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 08:37

Razvio PSIHIJATRIJSKU ZABLUDU i predvideo DRUŠTVENE MREŽE: Kako je Džim Keri zauvek promenio svet, a onda rešio da se PENZIONIŠE

Komičar je rekao da mu je dosta i da se povlači

Bio je to film koji je predvideo savremeni svet masovnog nadzora i društvenih mreža, gde milioni dokumentuju svoj svakodnevni život na platformama kao što su danas Instagram i TikTok.

U "Trumanovom šouu", koji je pre 25 godina ugledao svetlost dana, glumio je Džim Keri lika Trumana Berbanka, čiji je ceo život ustvari bio fikcija osmišljena da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zabavi milione širom sveta.

Film, koji je režirao Piter Vir, a scenario je napisao Endru Nikol, zaradio je više od 264 miliona dolara i dobio čak tri nominacije za Oskara - za najbolju sporednu mušku ulogu, originalni scenario i režiju.

Zanimljivo je da je popularnost filma bila toliko velika da je na kraju dao ime psihološkom poremećaju zabludi, gde pacijenti (kojih je bilo na stotine) veruju da su, poput Trumana, subjekti TV emisije.

Film je, kako su mediji tada izveštavali, izazvao nekoliko tragedija. Jedan oboleli je ubio svog oca i sestru u uverenju da emituju njegov život svetu u okviru šoua, drugi je navodno napao malo dete i njegovu majku govoreći da "mora da izađe iz Trumanovog šoua".

A post shared by adoredfilm (@adoredfilm)

U filmu je svaki Trumanov pokret od trenutka njegovog rođenja dokumentovan sa 5.000 kamera postavljenih širom njegovog rodnog grada Sihejvena, koji je u stvari džinovski TV studio. Svi u gradu, uključujući i njegovu suprugu Meril - koju igra Laura Lini - su glumci.

Njegov život kao prodavca osiguranja odvija se na ekranima 24 sata dnevno, a prate ga čak 1,5 milijardi ljudi širom sveta. U onom što postaje njegova krilatica, on radosno poručuje prijateljima i komšijama: "U slučaju da vas ne vidim: dobar dan, dobro veče i laku noć".

Truman na kraju posumnja da je njegov život fikcija nakon što se pojavi niz tragova, uključujući i trenutak pada rasvete sa "neba". Zato odlučuje da pobegne iz izmišljenog sveta, na veliku ljutnju tvorca serije Kristofa, koga igra Ed Haris.

Kad je film objavljen, rijaliti program je počeo da cveta. Tako je prvobitno holandska kreacija, izuzetno uspešan Veliki brat, premijern prikazan 1999. godine. Osim toga, Trumanov šou je predvideo i masovni nadzor i nastanak društvenih mreža.

Čuveni američki kritičar Rodžer Ebert, koji je filmu dao četiri zvezdice, rekao je: - Uživao sam u "Trumanovom šou" na nivou komedije i drame; Svideo mi se Truman na isti način na koji sam voleo Forresta Gampa – zato što je bio dobar čovek, pošten i lako ga je saosećati.

A post shared by THE TRUMAN SHOW (@thetruman_show)

- Ali osnovne ideje učinile su film više od zabave. Poput "Gatake", prethodnog filma koji je napisao Nikol, on u fokus stavlja nove vrednosti koje tehnologija nameće čovečanstvu

Džim Keri je isam osetio da živi u Trumanovom svetu, te je prošle godite doneo odluku koja je rastužila mnoge njegove fanove. Nakon 40 godina, koliko je proveo u filmskoj industriji, 61-godišnji glumac smatra da je dovoljno učinio.

- Idem u penziju, prilično sam ozbiljan. Zavisi, ako mi anđeli donesu još neki scenario napisan zlatnom tintom, koji će mi reći da ljudi to moraju da vide, možda nastavim da glumim, ali pravim pauzu, naveo je.

Prema njegovim rečima, uživa u "mirnom životu" i voli svoj duhovni život.

- Osećam, iako je to nešto što možda nećete čudi od neke druge poznate ličnosti, ali ja kažem - dosta mi je. Uradio sam dosta i dosta mi je, naglasio je uz osmeh Keri.

Džim Keri je vrtoglav uspeh ostvario sa filmovima koji su mu doneli zaradu od preko 180 miliona dolara, čime je postao jedan od najbogatijih komičara na svetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.