Računaj da te čeka BOL, OTOK i modrice: Evo šta možeš da očekuješ NAKON LIPOSUKCIJE i kako teče oporavak

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 17:21

Računaj da te čeka BOL, OTOK i modrice: Evo šta možeš da očekuješ NAKON LIPOSUKCIJE i kako teče oporavak

Ovo moraš da imaš na umu ukoliko želiš da se rezultati održe.

Ukoliko planirate da odete na liposukciju, potrebno je da znate šta možete da očekujete od ovog poduhvata, kako će se to odraziti na vaše telo i najzad kako teče oporavak i šta vi morate uraditi kako bi rezultati bili vidljivi.

Kako teče oporavak nakon liposukcije?

Prvih 1-7 dana – vreme kada se javljaju otok i modrice. Natečenost se javlja nekoliko sati nakon intervencije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali svoj vrhunac dostiže za nekoliko dana. U nekim slučajevima moguća je i nelagodnost i bol na mestu intervencije. Na stomaku, butinama i leđima otok je posebno izražen zbog uklanjanja velike količine masnih ćelija.

Oko 8-14 dana nakon liposukcije – postoperativne neprijatnosti počinju postepeno da nestaju. Teško je odrediti kada će tačno nastupiti ovaj period, budući da je stopa regeneracije vrlo individualna i određena nizom karakteristika organizma.

Osim toga, na to koliko će brzo spasti otok zavisi od regije na kojoj je obavljena liposukcija. Na primer, na nogama otok traje najduže, i zato je u ovom slučaju posebno važno poštovati zabrane i preporuke.

Narednih 15-20 dana struktura tela se može promeniti u području intervencije – koža postaje neravna, ali ne brinite, to je normalna pojava i brzo prolazi. Neravnine se vremenom zaglađuju i sve dolazi na svoje mesto.

Isplanirajte vreme za odmor

Čak iako kliniku napuštate odmah sutradan, trebalo bi da odvojite bar nekoliko dana za odmor i oporavak. Povratak na posao se preporučuje najranije nekoliko dana nakon zahvata.

Nakon liposukcije pacijent mora da oblači posebnu kompresivnu odeću. Ravnomerni pritisak ovog specijalnog veša sprečiće zadržavanje tečnosti u potkožnom području, ubrzaće nestajanje otoka i pospešiti brzo zarastanje.

Zavoji se obično nose dve nedelje, dok je za kompresivni veš potrebno malo više vremena. Osim toga, preporučuje se nošenje lagane i pamučne garderobe.

Što pre počnite da se krećete

Potrudite se da što pre "stanete na noge" i počnete da hodate. Važno je da se polako počnete kretati jer će šetnja pospešiti zarastanje. Međutim, uprkos potrebi za kretanjem, jačim naprezanjima i fizičkim aktivnostima možete se vratiti tek nakon 6-8 nedelja.

Izbegavajte previše slanu i začinjenu hranu

U prvih nedelju do dve dana poželjno je da izbegavate slanu i začinjenu hranu. So i začini zadržavaju tečnost u telu, a to negativno utiče na brzinu zarastanja. Takođe je preporučljivo da nastavite da se pridržavate zdrave ishrane.

Šta se ne sme kada je oporavak nakon liposukcije u pitanju?

Oporavak posle liposukcije osim preporuka šta treba da radite uključuje i određene zabrane, ali one su samo privremene.

Već smo pomenuli poštedu od jačih fizičkih napora u narednih 6-8 meseci od intervencije. Osim toga, na neki određeni period moraćete da odložite odlazak u saunu, ali i na bazen. Takođe se preporučuje ostavljanje loših navika kao što su alkohol i cigarete. Neophodno je rešiti ih se barem privremeno, a u idealnom slučaju – zauvek.

S obzirom na to da koža na operisanim mestima treba biti pažljivo zaštićena, nije dozvoljen ni odlazak u solarijum ili na plažu. Ultraljubičasti zraci negativno utiču na stvaranje ožiljnog tkiva i dovode do hiperpigmentacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.