RODITELJI, OPREZ! Deca se vrlo lako mogu UGUŠITI s ovim PREDMETOM, evo šta prvo morate da uradite

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 19:47

RODITELJI, OPREZ! Deca se vrlo lako mogu UGUŠITI s ovim PREDMETOM, evo šta prvo morate da uradite

U slučaju da se dete guši i ne iskašljava led, odmah pozovite hitnu pomoć i zadajte povratne udarce da ga uklone i spasu.

Medicinska sestra, Niki Jurcutz, upozorava roditelje da ne daju kockice leda djeci mlađoj od četiri godine jer predstavljaju opasnost od gušenja.

Naime, ona je na svom edukativnom sajtu za roditelje pod nazivom „Tiny Hearts Education” rekla da mnogi roditelji zapravo nisu svesni opasnosti koje kocke leda mogu da izazovu jer misle da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će se same istopiti.

Rekla je da roditelji treba da razmisle o tome koliko će vremena biti potrebno da se kocka leda otopi u ustima njihovog deteta. Kako je i sama majka dvoje dece, objasnila je da će dete i dalje ostati bez kiseonika i do deset minuta ako mu se komad leda zaglavi u disajnim putevima

"Kocke leda imaju karakteristike koje predstavljaju visok rizik od gušenja. Klizavo je, može biti okruglo i zaglaviti u grlu. Dete bi moglo da ostane bez kiseonika toliko dugo da smo samo čekali da se otopi", ona izjavio je.

Rekla je da dete može da izgubi svest ako mu se kocka leda zaglavi u grlu na samo jedan minut. Posle tri minuta bez kiseonika, neuroni u njihovom mozgu su oštećeni, dok posle četiri minuta rizikuju trajno oštećenje mozga, a oko 20 minuta je kada vaše dete može da padne u komu.

Postavite odojčad u položaj glavom nadole u ​​krilo, a decu od jedne do osam godina u sedeći ili stojeći položaj.

Srbija Danas/O.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.