RODITELJI OBRATITE PAŽNJU! DETE može da se UTOPI za manje od 30 sekundi u KUĆNOM BAZENU, a i LEGLO su ZARAZE

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 17:05

RODITELJI OBRATITE PAŽNJU! DETE može da se UTOPI za manje od 30 sekundi u KUĆNOM BAZENU, a i LEGLO su ZARAZE

Bazen u dvorištu obećava beskrajnu porodičnu letnju zabavu, ali takođe podrazumeva ogromnu odgovornost.

Kupovinom kućnog bazena većina roditelja smatra da je zagarantovano obezbedila zabavu, ali i bezbednost za dete, ako uporedimo sa javnim bazenima.

Međutim, stručnjaci upozoravaju na utapanje koje se može desiti brzo, i to je i dalje vodeći uzrok smrti od nenamernih povreda kod dece uzrasta od 1 do 4 godine, pa i kod onih starijih.

Pedijatri upozoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da najmlađi u ovim bazenima obavezno borave pod roditeljskim nadzorom, kako bi se izbeglo utapanje. Svega 30 sekundi nepažnje, dovoljno je da dođe do najgoreg.

Prema nekim svetskim statistikama, davljenje je jedan od češćih uzroka smrti dece u svetu, a većina tragedija se dogodi u malim kućnim bazenima, koje roditelji zbog plitke vode smatraju bezbednim. Stručnjaci naglašavaju da se malo dete može udaviti za manje od pola minuta u bazenu gde je voda duboka tek oko 20 centimetara

– Dete se utapa, tiho, bez vriske, plakanja, zvanja upomoć, zato je jako bitno da se ovakvi bazeni maksimalno zaštite, na taj način da dete nije u mogućnosti da samostalno dođe do bazena, a to se uglavnom ne radi. Dete vrišti kada padne, ali kada se utapa – ne čuje se, jer voda uđe u disajne puteve i nastaje gušenje, bori se za vazduh i nema glas  – upozorava za portal eKlinika pedijatar prim.dr sci. med. Ruža Bajić. - piše Eklinika.

Bazena na tržištu ima različitih, a njihova cena može da varira od 3.000 pa preko 100.000 dinara. Bazeni mogu biti vema mali, samim tim i laki za održavanje, do onih većih sa čvrstim potporama, filterima i pumpama. Koji god da imate, vašu decu bi trebalo da držite na oprezu. Istraživanja su pokazala da se najviše dece udavi u uzrastu od prve do četvrte godine, a nije nepoznat i slučaj davljenja deteta u kućnom bazenu kod nas.

Bezbednost sa kućnim bazenima možete povećati tako što ćete mlađu decu uvek držati na oku, a kada se kupanje završi prekriti bazen. Uvek je naravno dobro i razgovarati sa decom i najbolje bi bilo objasniti im da postoji vreme za kupanje, kada je kupanje završeno, trebalo bi pokriti bazen i preći na drugu aktivnost. Nije zgoreg deci objasniti da mogu da se povrede ili da se udave u bazenu.

Kada je voda čista i bistra, lakše je videti šta se dešava ispod površine, a takođe smanjujete rizik od bolesti koje se prenose vodom.

Nakon plivanja, sakupite i složite sve igračke van bazena koje su primamljive radoznaloj deci. Instalirate i održavate pumpu kako biste sprečili stvaranje nekih opasnih materija, redovno u njega sipajte sve neophodne hemikalije ali ne mojte da koristite dozatore koji izgledaju kao igračke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.