RAZLOG JE JEZIV - Čak i ako niste neki ljubitelj alkohola, ovo pravilo znate - nikada se ne nazdravlja sa čašom vode!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2023, 18:39

RAZLOG JE JEZIV - Čak i ako niste neki ljubitelj alkohola, ovo "pravilo" znate - nikada se ne nazdravlja sa čašom vode!

Da li znate zašto se nikada ne nazdravlja sa vodom?

Kada smo u društvu i neko poželi da nazdravi, dogodi nam se da, ukoliko je čaša sa pićem u tom trrenutku prazna, krenemo da nazdravimo sa čašom vode. Ono što obavezno čujemo u tom trenutku jeste – vodom se ne nazdravlja!

Poreklo ovog običaja je zapravo jezivo i drevno.

Koren ovog običaja nalazimo još u antičkom vremenu i povezan je se hadom – odnosno podzemnim svetom mrtvih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Naime, kod starih Grka je postojalo verovanje da čovečja duša, nekog njegove smrti dolazi u Had i da se u njemu nalazi tužna ravnica sa belim divljim cvećem. Ovom ravnicom protiče pet reka.

Duša pokojnika koja dođe u Had, pije vodu iz reke Lete kako bi zaboravila prethodni život i patnje u njemu. Oni koju su verovali u reinkarnaciju, smatrali su da duša pokojnika pije vodu iz ove reke kako bi u potpunosti zaboravila prethodni život i kako bi se pripremila za nov.

Upravo tu, veruje se, leži koren običaja da se nikada ne nazdravlja čašom vode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.