RAK KOŽE NIJE SAMO NA KOŽI: Šest iznenađujućih mesta na kojima se još može pojaviti

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 07:11

RAK KOŽE NIJE SAMO NA KOŽI: Šest iznenađujućih mesta na kojima se još može pojaviti

Obavezno uradite samopregled

Uprkos imenu, rak kože može se pojaviti na više delova našeg tela nego što možda mislimo, tvrde lekari.

Naime, oni upozoravaju da bismo trebali biti svesni i drugih, manje očitih mesta na kojima se ova zloćudna bolest može pojaviti.

Kako donosi Daily Mail, postoje tri vrste raka kože - melanom, karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija. Iako melanom čini samo jedan posto slučajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << on uzrokuje većinu smrti.

U slučaju da se dovoljno rano otkrije, rak kože relativno je bezopasan i može se brzo ukloniti.

Međutim, melanom se može proširiti ako se ne otkrije na vreme, a kancerogene ćelije mogu pronaći svoj put u krvotoku i proširiti se u druge delove tela.

Kada se to dogodi, rak će se početi širiti na druge delove tela. U tom trenutku hirurško uklanjanje raka je izazov i osoba će umesto toga biti podvrgnuta lečenju kao što je hemoterapija, koja dolazi s ozbiljnim nuspojavama.

Kako upozoravaju lekari, rak kože takođe se može pojaviti na sledećim mjestima na telu:

S obzirom na to da je svaki od navedenih simptoma teško vidljiv na samom početku, lekari upozoravaju da bismo trebali obaviti pregled čim primetimo neobičnu promenu jer je upravo pravovremena reakcija ključna u izlečenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.