Psiholozi objasnili: Kako da znamo da li nas neko voli?

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 20:55

Psiholozi objasnili: Kako da znamo da li nas neko voli?

Iako se psiholozi i stručnjaci za veze ne slažu da pravila u ljubavi treba generalizovati, ipak postoje uslovi koji jasno govore da nas neko voli.

Reč ljubav se olako koristi i često se ne zna njeno pravo značenje. Mnogi ovu reč tek tako upotrebljavaju i ako vam neko govori da vas voli, to ne znači da je istina. Psiholozi su saglasni da ljubav nikad ne uključuje patnju, dramu, manipulaciju, laži.

Tokom života gradimo odnose u porodici, vezama, sklapamo prijateljstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bitno je da otkrijemo kada nas neko voli. Na ovo pitanje moraju da budu ispunjeni sledeći uslovi:

Poštovanje

Zanimljivo je da možemo da nekog poštujemo iako nam nije drag, ali ne možemo reći da nekog volimo, a pri tome ga ne poštujemo. Ljubav doslovno podrazumeva poštovanje. Ali kako da otkrijemo da li nas neko poštuje? Zapitajte se da li vas ta osoba uvažava? Dozvoljava da imate pravo na svoj život, stavove, potrebe? I naravno budite iskreni prema sebi.

Sloboda

Ovo je osnovno pravo svakog čoveka i jednostavno ne može da se živi kvalitetno ako je ovo pravo uskraćeno. Često se kontrolišu partneri, guše njihove slobode, izbori. U vezi ili braku je nemoguće da kontrolišemo onu drugu stranu, jer se tako guši odnos i stvaraju se konflikti.

Savetnici za veze i odnose smatraju da ako želimo da zaista budemo srećni srećni, ne bi trebalo da pristajemo na manipulaciju zarad nečije "ljubavi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.