Psihijatar otkriva četiri stvari koje negativno utiču na razvoj deteta

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 13:35

Psihijatar otkriva četiri stvari koje negativno utiču na razvoj deteta

Način na koji odgajamo dete ima značajan uticaj na njegov rast i razvoj, a najveću ulogu u tom procesu imaju upravo roditelji.

Postoje određene stvari kojima roditelji, često potpuno nesvesno, negativno utiču na razvoj deteta, kako mentalno tako i fizički, objašnjava psihijatar Majmunah Kadiri za "Mom Junction".

"Uticaj roditelja na decu je ogroman i utiče na to kako se ponašaju. Na primer, održavanje prijatne atmosfere u kući pomaže u podsticanju osećaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sigurnosti i samopouzdanja kod deteta. S druge strane, dete koje je stalno izloženo nervozi često može biti izloženo lošem ponašanju roditelja. S toga je važno razumeti da način života i sukobi s partnerom mogu značajno da utiču na ukupan razvoj deteta i njegov pogled na sve buduće odnose u životu", objašnjava psihijatar.

Kako naglašava Kadiri, postoje određene stvari, tačnije njih četiri, koje naročito negativno utiču na razvoj deteta. Te stvari podrazumevaju:

Izgovaranje uvreda i psovki u prisustvu deteta ili u komunikaciji s njim.

Loše navike poput pušenja, konzumacije alkohola ili laganja kojem je izloženo i dete.

Narušeni odnosi s drugim roditeljem, poput neprestanih svađa ili nasilja.

Problemi s kontrolisanjem ponašanja, kao što su agresivno ponašanje, vikanje ili fizičko kažnjavanje deteta.

Svaka od ovih navika negativno utiče na razvoj deteta, a posledice se u većini slučajeva ogledaju tek kasnije kada dete uđe u pubertet ili odraste. Naime, najčešće su vidljivi problemi u održavanju kvalitetnih i zdravih partnerskih odnosa, a osobe koje su odrasle s ovakvim roditeljima takođe su sklonije depresiji, anksioznosti i agresivnim obrascima ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.