Prvi SIMPTOMI DIJABETESA mogu se prepoznati još u ustima - Evo kako ćete prepoznati jasne signale tela

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 17:49

Prvi SIMPTOMI DIJABETESA mogu se prepoznati još u ustima - Evo kako ćete prepoznati jasne signale tela

Ako reagujete na vreme, moguće je da ćete sprečiti oboljenje.

Postoje brojni simptomi koji ukazuju na dijabetes kao što su učestalo mokrenje, umor, neobične promene na koži i razne gljivične infekcije. Međutim, stručnjaci tvrde da postoje još neki simptomi koji ukazuju da bolujete od dijabetesa, a nalaze se u vašim ustima.

Dijabetes tip dva je sve češće oboljenje u svetu, a povezan je sa različitim faktorima kao što su prekomerna težina i nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fizičke aktivnosti. Stoga, nije loše da proverite simptome koji ukazuju da li bolujete od dijabetesa, kako bi na vreme počeli sa lečenjem.

"Dijabetes je zdravstveno stanje u kom telo nije u mogućnosti da kontrolišete nivo šećera u krvi. Visoka količina šećera u krvi može rezultirati povećanjem šećera u vašoj plljuvački, što može oštetiti vaše zube i desni", objasnila je stomatološkinja Amanda Šian.

Simptomi koje navodi ova stomatološkinja su: crvene natečene desni koje povremeno krvare, desni koje se povlače sa zuba, klimavi zubi, suva usta, loš zadah koji ostaje čak i nakon pranja.

Takođe, bolest desni poznata kao gingivitis, najčešći je problem oralnog zdravlja povezan sa dijabetesom. Šian navodi da se gingivitis razvija kada se plak i kamenac skupljaju na zubima blizu ruba desni, iritiraju i upale desni.

Ljudi koji žive sa ovom dijagnozom imaju tri puta veću verovatnoću da će imati problema sa desnima i zubima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.