Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2023, 09:36

Proveri KOLIKO SI INTELIGENTNA - Osobine pametnih ljudi koje će te iznenaditi, GLUPE greške su uključene

Sve o inteligenciji – koje vrste inteligencije postoje

Inteligenciju, ili opštu kognitivnu sposobnost, nije lako definisati.

Psiholozi je najčešće uopšteno definišu kao sposobnost mišljenja, rešavanja složenih problema, sposobnost učenja, primene naučenog i snalaženja u novim situacijama, sposobnost uviđanja odnosa ili sposobnost donošenja odluka koje dovode do povoljnih ishoda.

Inteligencija, u osnovi, ima ulogu u adaptaciji čoveka na promenljive >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sredinske uslove radi preživljavanja i reprodukcije. U psihologiji se često govori o više vrsta inteligencije.

Najčešće se pravi razlika između tzv. kristalizovane i fluidne inteligencije, pri čemu se pod kristalizovanom inteligencijom podrazumeva SPOSOBNOST STICANJA ZNANJA I NJIHOVOG KORIŠĆENJA, a pod fluidnom SPOSOBNOST SHVATANJA SLOŽENIH ODNOSA I REŠAVANJA PROBLEMA.

U svakodnevnom životu, fluidna inteligencija pomaže ljudima da izađu na kraj sa složenim apstraktnim izazovima, a kristalizovana da reše konkretne i jasne probleme.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.