Promene na NOKTIMA uglavnom nisu opasne, ali u OVIM situacijama treba da POSETITE LEKARA

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2020, 12:53

Promene na NOKTIMA uglavnom nisu opasne, ali u OVIM situacijama treba da POSETITE LEKARA

Obratite pažnju.

 Naš organizam često ume da nam da na znanje da nešto nije u redu. Ukoliko smo umorni, pojaviće se podočnjaci. Takođe mogu da se pojave još neki fizički simptomi.

Ali često ne pridajemo značaja određenim delovima tela koji takođe mogu da nam pokažu da nešto nije u redu.

Nokti su jedan deo tela koji može da nam pokaže da nešto nije u redu.

Manjak gvožđa

Stručnjaci iz Australije otkrivaju nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << promena na noktima koje nikako ne bi trebalo da ignorišemo i na šta tačno ukazuju.

Bele tačkice - Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcijum i cink, ali i kada se loše hranimo. Ove probleme vrlo lako možete da rešite promenom hrane koju jedete.

Plavi nokti - U hladnijim danima nokti mogu da poplave i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će biti rešen. S druge strane, razlog može da bude manjak gvožđa u organizmu.

Žuta boja

Ispucali i žuti nokti - Pušačima su nokti često žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može da ukazuje na artritis. Žuta boja noktiju, takođe, može da bude posledica plućnih bolesti.

Crne mrlje po noktima - Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku fioku ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podliv krvi koji iz ljubičaste može da pređe u crnu boju, ali će proći. Ipak, ako su crne mrlje počele da se javljaju odjednom i ne prolaze, hitno posetite lekara, jer to može da bude znak melanoma, raka kože.

Tanki, mekani i suvi nokti

Nokti vam se lako lome i dosta su mekani na dodir? Moguće je da vam nedostaju proteini. Važno je u svakom obroku imati porciju proteina veličine šake, ali i unositi dovoljno vitamina D i A u organizam. Izlaganjem suncu dobijate D vitamin, a vitamin A unesite putem zelenog povrća i šargarepe.

Suvi nokti koji se listaju obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza, koju treba da unesete, razlikuje od osobe do osobe, potrudite se da pijete više vode nego sada, jer i mala promjna dobrodošla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.