Profesor BIOLOŠKOG FAKULTETA UPOZORIO: Ukoliko vas ujede Klintonka u ovom slučaju, ODMAH REAGUJTE

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023, 13:14

Profesor BIOLOŠKOG FAKULTETA UPOZORIO: Ukoliko vas ujede "Klintonka" u ovom slučaju, ODMAH REAGUJTE

Prvo ćete primetiti sitne tragove krvi, ali ubod nećete osetiti!

Nakon što su se na Novom Beogradu u velikom broju pojavile sitne crne bubice, u narodu poznate i kao "Klintonke", mnogi su zabrinuti jer ostavljaju otok na koži, crvenilo, a u nekim slučajevima može se javiti i visoka temperatura.

Evo koliko su zapravo opasne i šta uraditi u slučaju ujeda.

Insekt poznat kao buba "Klintonka" pravi sitne krvave tragove na koži, koji vrlo brzo otiču >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i ostavljaju pečate. Buba može biti opasna, ali samo za odrežene kategorije stanovništva. Ostavlja velike otoke pri ujedu, a sam ujed se ne oseća.

- Crne mušice je narodni izraz za ove bube. U nekim godinama one se namnože, srodne su komarcima i hrane se krvlju. Kada se hrane, bodu vas, ali i ubrizgaju anestetik tako da vi ne osetite ujed. Njihova pljuvačka može izazvati ekstremnije probleme u vidu visoke temperature, vrtoglavice, oticanja. To su ekstremni slučajevi, ali one ne prenose nikakve bolesti na ljude, bar ove koje su prisutne na Balkanu. One ubadaju od kolena na dole i ispod lakata, zaštitite ovaj deo kože, tretirajte ih kako komarce, koristite preparate za zaštitu - rekao je profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović za Prvu srpsku televiziju.

- Otok nakon ujeda ove bube može biti veliki, a u slučaju da se ne smiruje i da primetite bilo šta neobično, povišenu temperaturu, gušenje ili nešto slično, obratite se lekaru - savetuje Tomanović.

Saveti kako da se zaštitite:

Bube su naziv "Klintonke" dobile jer su se 1999. godine nakotile prilično i dobile su ovo ime, po tadašnjem predsedniku Amerike Bilu Klinton, a usred Nato bombardovanja koja je bila u toku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

MUVA ČIJI UBOD IZAZIVA GUŠENJE I INFEKCIJU: "Klintonke" su OPASNIJE od mnogih buba kojih se ljudi plaše! EVO šta treba da znate

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2023

Sve ih je više posle NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su i dobile ovo ime..Buba klintonka je slična mušici, a ubod joj je kao kod komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Slične su onim golubačkim mušicama, i iako deluju bezazleno, mogu biti vrlo opasne...Posebno ih ima blizu reka,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.