Pročistite CREVA - Evo šta treba da jedete da bi DIGESTIVNI trakt bolje funkcionisao, okrenite se ZELENIŠU

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2024, 15:35

Pročistite CREVA - Evo šta treba da jedete da bi DIGESTIVNI trakt bolje funkcionisao, okrenite se ZELENIŠU

Neke nnamirnice utiču na poboljšanje zdravlja, jer imaju dosta nutritijenata i antioksidanasa, samim tim utiču na sprečavanje nastanka problema.Ovo je posebno bitno posle praznika, jer se tada najviše unosi nezdrava hrana, i u istoj preteruje, pa je telu potreban odmor i detoks.

Jedenjem određene hrane koja čisti creva, možete da održite zdrav sistem za varenje i izbegnete mnoge bolesti i zdravstvene probleme koji su povezani sa tim.

U daljem tekstu saznajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje su to namirnice koje utiču na poboljšavanje digestivnog trakta.

Brokoli

Zeleno povrće kao što je brokoli je odlično za zdravlje creva jer je bogato jedinjenjima koja sadrže sumpor i podstiču rast dobrih crevnih bakterija. Pored toga, brokoli je takođe dobar izvor vlakana, što je važno za nesmetano funkcionisanje digestivnog sistema.

Spanać

Lisnato povrće poput spanaća bogato je hlorofilom, koji pomaže u čišćenju i detoksikaciji digestivnog sistema. Spanać je takođe bogat vlaknima, koja pomažu u varenju i sprečavaju zatvor. Štaviše, spanać je dobar izvor vitamina A i C, kao i gvožđa i kalcijuma. Svi ovi hranljivi sastojci su neophodni za zdravlje creva.

Đumbir

Đumbir je koren koji je dugo bio cenjen zbog svojih lekovitih svojstava. Da biste uključili đumbir u svoju ishranu, pokušajte da od njega pijete smutije, sokove ili čajeve. Takođe možete pronaći đumbir u obliku začina..

Cvekla

Cvekla je odličan izvor vlakana, koja su neophodna za zdravlje creva. Takođe sadrže betain, jedinjenje koje pomaže u poboljšanju varenja i sprečavanju zatvora. Osim toga, antioksidansi u cvekli mogu pomoći u smanjenju upale u celom telu.

Fermentisana cvekla je takođe odlična za creva jer sadrži dobre crevne bakterije. Osim toga, vlakna u cvekli pomažu u hranjenju ovih bakterija, promovišući njihov rast, raznolikost i funkciju.

Laneno seme

Laneno seme je bogato vlaknima koja pomažu da se stolica poveća i brže prođe kroz probavni sistem. Pored toga, lignani prisutni u lanenom semenu mogu da se vežu za toksine i pomognu da ih isprate iz tela.

Konačno, laneno seme sadrži omega-3 masne kiseline, koje imaju antiinflamatorno dejstvo. Iz svih ovih razloga, laneno seme je odlična hrana za čišćenje creva. Pokušajte da dodate kašiku mlevenog lanenog semena u jutarnji smoothie ili ovsene pahuljice. Takođe možete dodati celo laneno seme u salate za dodatnu teksturu

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.