Problematična frizura: Zašto vas zaboli glava kada vam je kosa vezana u rep?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problematična frizura: Zašto vas zaboli glava kada vam je kosa vezana u rep?

Neurolozi objašnjavaju...

Kosa pokupljena u visok rep može da se stilizuje tako da odgovara svakoj prilici, zbog čega je uvek frizura uvek popularna. Međutim, može da bude i uzrok bola.

Različite studije su pokazale da konstantno vezana kosa u rep može da dovede do alopecije. Osim toga, i pevačica Arijana Grande je ranije priznala da zbog frizure po kojoj je prepoznatljiva, kose vezane u visoki rep, oseća konstatne bolove.

Zbog ove frizure zaista može >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da vas zaboli glava, a profesor Vejd Kuper iz neuropatske klinike kaže da je formalni naziv glavobolja uzrokovana spoljnom trakcijom.

- Stvar je u tome što postoje vrlo osetljivi nervi na koži glave. Kada dođe do trakcije poput te, poput osećanja vučenja, to možda ne zaboli odmah, ali što je duže kosa vezana, nervi postaju sve osetljiviji. Na kraju, šalju signal i u mozak.

Iz istog razloga imate osećaj kao da vas kosa zaboli kada je povučete unazad. Folikule dlake mogu da oteknu vremenom zbog pritiska na nervne završetke.

Glavobolja od kose vezane u rep može da bude i posledica fenomena koji se naziva alodinija, smatra profesor neurologije Kiran Radžniš.

- Alodinija je fensi medicinski naziv za opis dodira koji mozak registruje kao bol. Kada je kosa vezana u visok rep, mozak trakciju kose prepoznaje kao bol, tj. glavobolju.

Drugi primeri alodinije su bol prilikom češljanja ili brijanja brade.

- Stimulans koji ne bi trebalo da bude bolan, to postaje - ističe profesorka neurologije sa Jejla, Dina Kuruvilja. Ne bismo očekivali da kosa vezana u rep postane bolna, ali može da bude. Nervi na koži glave su osetljivi.

Pored kose zategnute u rep, glavobolja može da se javi i zbog nošenja rajfa, recimo.

Međutim, bol se ne javlja kod svih – Kuper kaže da se češće javlja kod osoba koje su sklone migrenama. A osim toga, neki su prosto osetljiviji na bol od drugih...

Ako vas često boli glava zbog repa, prosto probajte da ga malo manje zategnete...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.