Problem sa kojim se suočava VELIKI BROJ mladih! Bubuljice na leđima govore da TELO BOLUJE, dermatolog otkriva kako da ih SPREČITE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2023, 11:34

Problem sa kojim se suočava VELIKI BROJ mladih! Bubuljice na leđima govore da TELO BOLUJE, dermatolog otkriva kako da ih SPREČITE

Zašto se javljaju bubuljice na leđima i da li ova ružna pojava može da se spreči?

Bubuljice se mogu pojaviti bilo gde na telu, uključujući i leđa. Toplotni osip, takođe označen kao iritacija kože, je najčešći uzrok bubuljica. Izlaganje suncu u dužim intervalima dovodi do toplotnog osipa koji karakteriše stvaranje mnoštva sitnih bubuljica.

Međutim, prema brojnim izveštajima, posebno nakon godina pandemija i pojačanog stresa, ova pojava je sve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << češća.

Akne i bubuljice se najviše javljaju na licu, vratu, leđima i ramenima. Radi se o upalnom kožnom oboljenju koje samo po sebi nije opasno po zdravlje, ali može ozbiljno narušiti samopouzdanje osobe koja od njih pati i bitno uticati na njen socijalni život.

Najverovatnije, postoje neki predisponirajući faktori za to: na primer, odeća koja povećava znojenje i lučenje sebuma, kao i nepravilna nega kože (ili potpuno odsustvo) u predelu dekoltea i leđa.

Veruje se da lokalizacija upale u određenim delovima tela ukazuje na unutrašnje probleme tela. Ova izjava je došla do nas iz orijentalne medicine, gde je dijagnostika kože izuzetno popularna.

Sa stručne i naučno potkrijepljene tačke gledišta, akne su hronična bolest koja se pogoršava u zavisnosti od spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

Ako ste suočeni sa problemom akni, ne isključujte prisustvo ozbiljnog unutrašnjeg faktora. Uslovno fiziološka norma je pojava akni u adolescenciji od 12 do 19 godina. Ako akne nastave da muče i nakon 25 godina, onda postoji jasna hormonska neravnoteža (ne zaboravite da su akne bolest zavisna upravo od hormona). Uzrok hronične upale mogu biti i tegobe gastrointestinalnog trakta, kao i promene u crevnoj mikroflori (disbioza).

Doktorka Nevena Rafailović podelila je na svom Instagram profilu 5 korisnih saveta za rešenje ovog problema, koji svakako nije samo estetski.

A post shared by Dr Nevena Rafailović (@laedaaesthetic)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.