Prirodni PROBIOTIK - Kiseli kupus je obavezan deo zimske TRPEZE, a dobar je za IMUNITET

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2024, 13:43

Prirodni PROBIOTIK - Kiseli kupus je obavezan deo zimske TRPEZE, a dobar je za IMUNITET

U našem narodu kiseli kupus koristio se i kao hrana i lek, posebno u vremenima kada nije bilo u ovolikoj meri namirnica koje sadrže vitamin C. Veruje se da kiseli kupus može ojačati imuni sistem i zaštiti nas od virusa i infekcija.

Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga "da se ne baci", koliko zbog toga što je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Bogat vitaminom C

Citrusi nisu jedini način na koji možete da unesete velike količine vitamina C u organizam – kupus je takođe njegov odličan izvor i zbog toga bi ga trebalo što češće koristiti u ishrani.

Jedna od najvažnijih uloga vitamina C je to što pomaže našem telu da apsorbuje gvožđe iz hrane koju jedemo, ojačava imunološki sistem da bi nas zaštitio od bolesti i infekcija, utiče na proizvodnju kolagena. To je posebno važno sada, u eri pandemije covid 19, jer virus napada naš kompletni imunološki sistem koji mora da se odbrani.

Izvor korisnih hranljivih materija

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, kao i vitamina i minerala, a kao fermentisana hrana podstiče rast korisnih bakterija koji su važni za zdravlje probavnog trakta. Kiseli kupus prolazi kroz fazu fermentacije što ga čini lakšim za varenje. Kiseli kupus sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, što nam zauzvrat pomaže da apsorbujemo više njegovih hranljivih materija.

Jača imuni sistem

Većina našeg imunološkog sistema se nalazi u našim crevima, tako da možda ne čudi da svojstva kiselog kupusa koja podržavaju rad creva mogu takođe biti od koristi. Dobre bakterije ili probiotici iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluzokože vašeg digestivnog sistema. Čvrsta crevna obloga sprečava da neželjene supstance ili toksini „cure“ u vaše telo i na taj način izazovu imuni odgovor. Ove iste bakterije takođe mogu podržati vaša prirodna antitela i smanjiti rizik od infekcija.

Utiče na zdravlje srca

Kiseli kupus je  bogat vlaknima i odličan je izvor korisnih probiotičkih bakterija što ga čini korisnim za balansiranje nivoa holesterola. Kupus je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak. Kiseli kupus je takođe izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju taloženja kalcijuma u ​​arterijama, mogućeg uzroka ateroskleroze.

Srbija Danas/ Glossy/M.L.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.