Prelep srpski običaj još uvek se poštuje u kući Minovića, evo šta radi domaćica kuće FOTO

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 16:31

Prelep srpski običaj još uvek se poštuje u kući Minovića, evo šta radi domaćica kuće FOTO

Širom Srbije i regiona danas se proslavlja Mali Božić, ali i pravoslavna Nova godina po Julijanskom kalendaru. U davna vremena brojni običaji bili su vezani za ovaj veliki dan, a neki od njih su se zadržali i danas.

S obzirom na to da smo ušli u pravoslavnu Novu godinu, vreme je da malo da se podsetimo tradicije. U čačanskom selu Katrga u brvnari porodice Minović, koja datira skoro dva veka, domaćica Mira i ove godine tradicionalno je zamesila projino belo brašno kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi napravila pogaču Vasilicu koja će se naći na svečanoj trpezi za pravoslavnu Novu godinu.

"Svake godine u brvnari kraj pročevlja pravim 'Vasilicu', jer volimo da Vasilijevdan dočekamo sa ovim hlebom na stolu. Pogaču pravim u staro-srpskoj atmosferi u starinskim posudama, koje je koristila moja svekrva, kao i ranije pretkinje pre nje. Pečemo na pročevlju, a ovde sve provodimo sa porodicom sve praznike od Božića, pravoslavne Nove godine, Bogojavljenja, pa do Vaskrsa", rekla je za RINU Mira Minović, prava srpska domaćica iz Katrge.

Ova žena ponosno ističe autentičnost i tradiciju stare Srbije kroz njene verske običaje i naglašava važnost očuvanja porodične harmonije i ljubavi.

"Vasilica je važna za mir, blagostanje i napredak kuće. Kružiće koje šaram na njoj, obeležavaju svakog člana našeg domaćinstva i to je vid molitve za njegovo zdravlje i napredak", zaključila je Mira.

Dakle, Vasilijevdan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom, pada uvek 14. Januara, baš kada počinje pravoslavna Nova godina.

Domaćice bi trebalo na ovaj dan da prave "Vasilicu" koja može biti i slana i slatka, a priprema se za mir, blagostanje i napredak pravoslavne porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.