Pregledom očiju mnogo pre može  da se utvrdi STRAŠNA BOLEST koja sa prvim simptomima već postaje opasna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023, 08:26

Pregledom očiju mnogo pre može da se utvrdi STRAŠNA BOLEST koja sa prvim simptomima već postaje opasna!

Uvek je bolje na vreme otkriti bolesti

Kažu da su oči ogledalo duše, ali kako govore oftamolozi one su i prozor u mozak.

Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u medicinskom časopisu "Acta Neuropathologica" prvi znaci Alchajmerove bolesti mogu se pojaviti u očima.

Cilj istraživanja, je da se utvrdi kako analiza oka može pomoći u dijagnostikovanju Alchajmerove bolesti pre pojave samih simptoma. Kod obolelih osoba, upozoravaju stručnjaci, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolest je već uveliko napredovala do trenutka kada budu pogođeni pamćenje i ponašanje osobe.

"Promatrajući krajnji deo oka imate pogled na nervni sisem, prema optičkom živcu i mrežnjači", kaže oftamolog Kristin Grir.

"Alchajmerova bolest počinje da se razvija u mozgu godinama pre prvih simptoma gubitka pamćenja", ističe Ričard Isakson, neurolog koji je specijalizirao za Alchajmerovu bolest s Instituta za neurodegenerativne bolesti.

Promene u mrežnjači i mozgu

Ukoliko bi lekari uspeli da identifikuju bolest u njenim najranijim fazama, ljudi bi mogli odabrati zdrav način života i mogli bi da kontolišu "promenjive faktore rizika, poput visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i dijabetesa", rekao je Isakson.

Kako bi saznali koliko rano se mogu uočiti znakovi kognitivnog propadanja, u sklopu nedavnog istraživanja naučnici su analizirali donirano tkivo mrežnjače i mozgova 86 osoba koje su prolazile kroz različite stepene mentalnog propadanja.

"Naša je studija prva koja pruža dubinske analize proteinskih profila i molekularnih, staničnih i strukturalnih uticaja Alhajmerove bolesti na mrežnjaču i kako oni korespondiraju s promenama u mozgu i kognitivnim funkcijama", rekla je koautorka studije Maja Koronio-Hamaoui, profeskorka neuorlogije i biomedicinske nuake u neprofitnom medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu.

"Te promene na mrežnjači povezane su s promenama u delovima mozga koji se nazivaju entorhinalni i temporalni korteks, središte za pamćenje, navigaciju i percepciju vremena", pojašnjava Koronio-Hamaoui.

Ranije dijagnostikovanje

Istraživanje je pokazalo da su stanice propale za 80 odsto kod onih s kognitivnim problemima. Radi se o stanicama odgovornim za obnovu i održavanje drugih stanica, što uključuje čišćenje beta-amiloida iz mozga i mrežnjače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.