Potrebna su vam samo dva sastojka da osvežite i oporavite ruže, a sigurno ih već imate u svom domu

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 15:29

Potrebna su vam samo dva sastojka da osvežite i oporavite ruže, a sigurno ih već imate u svom domu

Ovaj trik dobro znaju iskusni baštovani.

Maltene svaka terasa i bašta ima ruže. Mnogima su baš one najlepše cveće, a njihove živopisne boje ukrašavaju životni prostor.

Iako ne traže mnogo održavanja, dešava se da budu na meti napasti u vidu bubica koje mogu da naprave velike probleme.

Da biste predupredili da im latice budu oštećene, imamo rešenje koje ne podrazumeva jake pesticide. I što je najbolje rešenje se krije u vašem frižideru. Možete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se poslužiti običnim mlekom.

Dovoljno je da ga rastvorite u vodi, u razmeri 1:3 (na primer, decilitar mleka na 3 decilitra vode) i da napunite bočicu sa raspršivačem.

Poprskajte ovaj rastvor direktno na vaši, a biće efikasan protiv raznih bubica i insekata. Najbolje bi bilo da ih “uhvatite” u početnoj fazi razvojnog ciklusa, pre nego što naprave brojne kolonije na vašim ružama, kalama ili drugim cvetnicama.

S obzirom da je apsolutno neškodljiv, ovaj rastvor možete primeniti i kod povrća u bašti.

Ako su se bubice već zapatile, ne brinite, potrebno je samo da ponovite ovaj tretman više puta. Mnogi baštovani su isprobali i čisto mleko, naročito oni koji mogu da nabave organsko i tvrde da jednako dobro funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.