Porast nasilja u vreme socijalne izolacije: Svaka treća žena trpi neki oblik zlostavljanja VIDEO

Izvor: B92, 24.Apr.2020, 11:35

Porast nasilja u vreme socijalne izolacije: Svaka treća žena trpi neki oblik zlostavljanja VIDEO

U vreme pandemije koronavirusa, širom sveta zebeležen je porast nasilja nad ženama i decom čak do 30 odsto.

I u Srbiji je primetan porast nasilja do 30 odsto, kaže Gordana Gavrilović, savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost. Svaka treća žena trpi neku vrstu nasilja , čak dve trećine tih žena trpi psihološko nasilje.

MUP ne beleži porast prijava nasilja, ali to, kako kaže Gavrilović, ne znači da ga nema.

"Žene zbog straha >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili sramote ne prijavljuju nasilje, a pogotovo sada kada su u izolaciji sa svojim partnerima. Ali, to ne znači da ne treba da prijave nasilnika, neka iskoriste trenutak kada partner nije u kući ili je u kupatilu, kako god", poručuje savetnica za TV Prva.

Prema njenim rečima, razlozi zbog kojih nasilje postoji su danas samo intenzivniji, što zbog potrebe za izolacijom, nedostatkom socijalnih kontakata, ograničenog ličnog prostora, straha za egzistenicuju, finansijsku neizvesnost, nagomilanog besa, frustracija...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.