Ponekad nije loše SPAVATI U ODVOJENIM KREVETIMA: Psiholozi otkrivaju da ovo ustvari može doprineti zbližavanju partnera

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2023, 15:11

Ponekad nije loše SPAVATI U ODVOJENIM KREVETIMA: Psiholozi otkrivaju da ovo ustvari može doprineti zbližavanju partnera

Iako mnogi misle da je ovo simptom propadanja braka, to je ipak samo mit!

Pariz je poznat kao romantična destinacija, ali naučnici su otkrili da upravo u tom gradu sve više parova bira - odvojeno spavanje. Istraživači su otkrili da deset odsto parova u Francuskoj, koji žive zajedno, spavaju u različitim sobama, a još šest odsto bi to želelo - ali se plaše posledica.

Nova studija je otkrila da više od 20 odsto parova starijih od 65 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spava u odvojenim sobama, ali izveštaji sugerišu da i mladi ljudi sve više biraju da spavaju u odvojenim krevetima. Kulturološki, savremeno zapadno društvo počiva na uverenju da srećni parovi spavaju u istom krevetu, a nesrećni ne.

Međutim, šta kada bismo vam rekli da spavanje u odvojenim krevetima u nekim slučajevima može da sačuva vaš brak. 

Kada imate dugogodišnjeg partnera, opšta pretpostavka je da biste svake noći trebalo da spavate u istom krevetu sa njim. Ali šta ako to nije slučaj? Šta ako je zapravo bolje za zdravlje vaše veze ako s vremena na vreme uzimate pauzu jedno od drugog, posebno ako ste imali nesuglasicu?

Ponekad vam spavanje u odvojenim krevetima nakon svađe može pomoći da dobijete malo prostora, da se smirite i da izbegnete eksplozivne rasprave. Odlazak u krevet pomalo ljut, a zatim buđenje u odvojenim krevetima ili čak na kauču, ako je to opcija za jednu noć i ne dešava se stalno, može biti korisno za raspršivanje napetosti i sagledavanje iz perspektive druge osobe.

Dr Suzan Hajtler, autorka knjige "Moć zajedništva: tajne zdravog i jakog braka" kaže da vidi "mnogo parova koji spavaju u odvojenim spavaćim sobama i kao rezultat imaju bolje brakove".

Međutim, loša strana odvojenog spavanja tokom svađe je to što to može biti pokazatelj da vi i vaš partner ne komunicirate dobro ili da se ne sukobljavate na zdrav način. Dr Sara Ševic, psiholog za ljubav i vezu iz Los Anđelesa, kaže:

- Ne bih podsticala parove da spavaju odvojeno kada se svađaju, posebno ne dugotrajno. Spavanje odvojeno ne podstiče ostanak u vezi, čak ni kroz sukob i samo jača stav da se ne može ili ne treba voleti partner kada je ljut.

Naravno, to ne znači da nikada ne biste trebali da spavate odvojeno ako se svađate, ili da ćebiti smrt vaše veze ako to učinite:

- Jedini put kada mislim da je prikladno spavati odvojeno kada se svađate je jedna, možda dve noći, ako je svađa zaista sveža i da vas aktivira do tačke pucanja ako ste u istom krevetu i ne možete da zaspite.

Ako češće spavate u spavaćoj sobi za goste, dr Ševic predlaže da potražite pomoć od terapeuta za parove, koji vam može pomoći da rešite napetost ili svađe koje izazivaju razdvajanje sna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.