Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju, kažu naučnici

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 15:59

Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju, kažu naučnici

Tim kineskih lekara i naučnika zaključio je da prenatalna fizička aktivnost, a posebno ples, može da pomogne pri ublažavanju postporođajne depresije.

"Među raznim vrstama vežbanja, ples je bio najdelotvorniji u smanjenju postporođajne depresije", rekli su istraživači.

Savet je, međutim, da ne plešete sami nakon što obujete cipele za ples. Istraživači su otkrili da je prenatalna grupna ili timska fizička aktivnost, takođe, delotvorna.

Stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postporođajne depresije mogla bi biti "značajna pretnja javnom zdravlju", naveli su istraživači, koji procenjuju da 90 odsto obolelih ne dobija nikakav tretman za postporođajnu depresiju, koja, iako se procene razlikuju od zemlje do zemlje, može pogoditi od 6 do 10 žena nakon porođaja.

Preporučuje se ples umerenog intenziteta, sa laganim pokretima za trudnice

Nalazi, opisani kao metaanaliza koja je sprovedena na gotovo 3.000 žena i uključuje 26 studija, objavljeni su u medicinskom časopisu PLOS i temelje se na radu koji je sproveo tim s kineskog univerziteta u Vuhanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.