Pijaca - mesto gde počinje prolećno čišćenje organizma

Izvor: B92, 15.Apr.2018, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijaca - mesto gde počinje prolećno čišćenje organizma

Priroda je tako uredila da sve što se dešava u njoj, dešava se i u nama. Zimi usporavamo, manje smo aktivni, a više jedemo. Sa dolaskom proleća, pored osećaja zaljubljenosti u sve oko nas, primećujući boje koje smenjuju zimsko sivilo, dolazi i želja za svežim namirnicama. Sarma, kupus i pečenje ostaju po strani, a mi smišljamo gde da pronađemo sve namirnice koje su nam potrebne da proleće ne bude samo u prirodi već i u nama. Šta nam je tada potrebno? Poslušajte savete iskusnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nutricioniste dr Jagode Jorge.

Vitamini, minerali i neki vredni pomagač koji će uraditi jedno generalno čišćenje i jačanje organizma.

Stručnjaci su složni, u tome su najbolji antioksidansi. Oni se ne kupuju samo u apoteci i ima ih u namirnicama u kojima ih nikada ne biste očekivali.

Pijaca, naravno, nije samo mesto na kome možete lepo da se isćaskate sa prodavcima koji uvek imaju samo reči hvale za svoje proizvode, već i mesto na kome možete naći najviše namirnica koje imaju antioksidanse. Da pređemo na stvar – šta su antoksidansi, gde ih na pijaci možemo naći i kako nam pomažu?

"Antioksidansi su prirodna jedinjenja koja štite ljudsko telo od štetnih efekata slobodnih radikala. Kontinuirani unos anitioksidanasa doprinosi očuvanju zdravlja, pomaže da imuni sistem bude jak i uspešno se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su veoma reaktivni, jonizovani manji ili veći molekuli koji oštećuju ćeliju i u krajnjem dovode do ćelijske smrti. U antioksidanse spada mnogo različitih supstanci uključujući i neke vitamine, poput vitamina A, E, C, selena itd. Od hrane su to tzv. polifenoli, koje pronalazimo isključivo u biljkama i to je jako velika grupa, postoji 450 – 500 jedinjenja. Naravno, svi prvo pomisle na voće i povrće, što i nije netačno", objasnila je prof. dr Jagoda Jorga.

Koje su to namirnice koje na pijaci možemo naći, a da su najbogatije antioksidansima?

Bundeva i crvena paprika – namirnice koje u sebi sadrže vitamine A, C, E, cink i selen.

Naravno, nisu samo ove dve namirnice pune ovim vitaminima i mineralima. To su i jaja (vitamin A, E i cink), spanać (vitamin A, C i cink), kupus (vitamini A i C), grašak (vitamin E i cink), suncokretovo seme (vitamin E, cink i selen), višnje (vitamin C), šargarepe (vitamin A), sladak krompir (vitamini A, C i E).

U moru raznih mirisa sa tezgi, jedan je vrlo specifičan. Rezak, a istovremeno i blag miris sirove kafe mami naša čula i poziva da posle pijačne nabavke ostanemo na druženju.

"Možda niste imali ovaj podatak, ali i napici su izvor antioksidanasa. To su kafa, zeleni i crni čaj, kakao i crno vino. Godinama smo mi kafu posmatrali samo kao napitak sa kofeinom, koji takođe ima neka antioksidantska svojstva, ali uopšte nije glavno jedinjenje. Upravo zbog kofeina postoji to ograničenje na unos 400mg kofeina dnevno, što bi za naše, srpske kafe bilo pet do šest šoljica kafe. Iako je mnogima asocijacija odmah na zeleni i crni čaj ili crno vino, kafa je najveći izvor antioksidanasa! Tek posle kafe ide zeleni čaj, pa crni čaj, kakao i na kraju je crno vino. Ovo je još jedan sjajan argument da ljudi sa zadovoljstvom i bez osećaja krivice piju kafu", kaže naša sagovornica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.