Pet predmeta koje držimo na pogrešnom mestu u kući

Izvor: B92, 12.Okt.2016, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet predmeta koje držimo na pogrešnom mestu u kući

Često zanemarujemo pravila o čuvanju određenih predmeta u svom stanu. Pogledajte kako možemo da sprečimo njihovo propadanje, tj. da im očuvamo kvalitet.

1. Fotografije

Vlažni podrum, garaža ili tavan nisu dobro mesto za čuvanje ovakvih uspomena. Najpoželjnije je spremiti ih u prikladne foto-albume i držati ih na hladnom, suvom i tamnom mestu.

2. Lekovi

Ako ste i vi među onima koji lekove drže u kupatilu, rešite se te navike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Naime, prema smernicama Američke nacionalne medicinske biblioteke, upravo je kupatilo najgore mesto za njihovo čuvanje zbog velike količine vlage i toplote koja se stvara na tom mestu. Radije birajte tamnija, hladnija i manje vlažna mesta. Nakon otvaranja bočice s lekovima uvek iz nje odstranite vatu koja na sebe može da nakupi vlagu iz prostora i tako štetno deluje na lek. Takođe uvek obratite pažnju na preporuke o tome pri kojoj temperaturi treba čuvati lekove.

3. Važni dokumenti

Najčešće su raštrkani na nekoliko različitih strana, u raznim fiokama ili kutijama. Stručnjaci preporučuju da važne lične dokumente držimo na jednom mestu u sigurnosnoj kutiji kako bismo lako mogli da ih iznesemo iz kuće u slučaju nezgoda poput požara ili poplava. Isto važi za medicinske nalaze, dokumente o osiguranju i slične stvari koje su vam iz bilo kojeg razloga neophodne za život.

4. Industrijski umaci

Na mnogima piše da ih nakon otvaranja treba čuvati u frižideru, ali često se toga na pridržavamo. Kako biste sprečili nastanak i razvoj štetnih mikroorganizama, obavezno ih ostavljajte u frižideru. Isto možete napraviti i s onim industrijskim umacima na kojima je naznačeno da ne treba da stoje u frižideru jer je dokazano da će tako duže zadržati svoj originalni ukus.

5. Pšenično brašno

Većina nas ne vadi brašno iz originalnog papirnog pakovanja nego ga takvog odmah odlaže u kuhinjske ormariće. Stručnjaci kažu da ćemo produžiti rok trajanja brašna ako ga nakon kupovine premestimo u staklenu posudu ili bilo koju posudu koja ne propušta vazduh. Tako ćemo sprečiti stvaranje kuhinjskih moljaca, crva i drugih insekata koji se ponekad znaju izleći u brašnu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.