Pako Raban: Veliki modni revolucionar, ali i čovek pun ljubavnih tajni koje niko neće znati

Izvor: B92, 03.Feb.2023, 16:45

Pako Raban: Veliki modni revolucionar, ali i čovek pun ljubavnih tajni koje niko neće znati

Čuveni španski dizajner Pako Raban preminuo je u 88. godini. Mnogi će ga pamtiti po specifičnim kreacijama parfema, ali i revoluciji koju je napravio u svetu modne industrije.

Pako Raban je bio španski dizajner koji je postao "revolucionar" u modnom svetu 1960-ih. Počeo je da pravi nakit od neuobičajenih materijala za mnoge francuske modne dizajnere, a 1964., sa svojih 30 godina života, predstavio je prvu kolekciju odevnih predmeta od neobičnih materijala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pako Raban: Modna ikona, arhitekta i "lažni prorok"

Godine 1966. u svetu modne industrije ostao je upamćen po emisiji "Dvanaest nenosivih haljina od savremenih materijala" i zahvaljujući ovom šou pronašao je svoj životni poziv - modni dizajner. Pako je haljine pravio od papira, plastike i metala, a za vezivne materijale koristio je lepak i metalnu žicu.

Do 1968. godine najpoznatije žene modne piste nosile su njegove komade, a u saradnji sa Andreom Kurežom i Pjerom Kardenom pomogao je u stvaranju novog pravca u modi - "Svemirsko doba".

U skladu sa idejom pravca, Pako je koristio razne materijale koji nisu podrazumevali uobičajeni tekstil, već, nasuprot, metalne, zlatne, srebrne predmete - različitih oblika i veličina koji su međusobno bili isprepletani čvrstim koncima, lepkom, a neretko i metalnim žicama. Ovim potezom, Pako Raban je obezbedio sebi "počasno mesto" u svetu modne industrije, u svetu najvećih kreativnih dizajnera koji su hodali svetom.

Što se tiče njegovog ljubavnog života, retko ko zna da li je čuveni modni dizajner ikad bio u vezi. Kako prenose strani mediji, svoj emotivni život je krio pod velom tajni, te se ni dan-danas ne zna da li je imao "partnerku/a u zločinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.