PSIHOLOG OTKRIVA - Kada ljubomora u vezi POSTAJE OPASNA? ZNACI su više nego očigledni, a evo KAKO da je se REŠITE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 21:03

PSIHOLOG OTKRIVA - Kada ljubomora u vezi POSTAJE OPASNA? ZNACI su više nego očigledni, a evo KAKO da je se REŠITE!

Zašto imamo potrebu da sumnjamo u partnera?!

Za ljubomoru se obično kaže da je u čak i poželjna u odnosu između dvoje ljudi, sve dok ne pređe zdrave granice.

Kako ističe psiholog Kristijan Džeret, ljubomoru ne treba mešati sa zavišću, koja je žudnja za statusom ili stvarima druge osobe, ljubomora predstavlja neprijatnu "lepezu" osećanja koja osećate kada osetite da je vaša veza sa nekim ugrožena od treće strane.

- Obično se to dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u romantičnom ili intimnom kontekstu. Na primer, ako vidite svog dečka kako flertuje sa nekim drugim, ali naravno može se odigrati i u kontekstu prijateljstva ili porodičnih situacija - objašnjava psiholog Kristijan Džeret.

Ako osećate mnogo ljubomore, možda brinete da vaš partner voli nekog drugog, ili osećate potrebu da proverite njegove poruke u telefonu i da li ima znakova nelojalnosti, to može biti zato što imate nisko samopoštovanje ili zato što ste skloni da se osećate nesigurno u vašim odnosima (psiholozi to nazivaju terminom anksioznog vezivanja).

Postoje i istraživanja koja pokazuju da je veća verovatnoća da ćete osećati ljubomoru prema potencijalnim rivalima koji uživaju u atributima kojima se upravo vi najviše divite ili želite.

Ako vam ljubomora pravi probleme, vredi se podsetiti da je to normalna ljudska emocija, a sa pozitivne strane, pokazuje da vam je stalo do partnera ili prijatelja. Ako sa njima podelite svoja osećanja, možda će čak biti dirnuti kada saznaju koliko su vam važni.

Međutim, ako vam osećanja ljubomore izmaknu kontroli i počnu da štete vašoj vezi, razmislite o tome da istražite načine da povećate sopstveni osećaj sopstvene vrednosti i sigurnosti. Ako naučite da volite sebe više, verovatno ćete otkriti da vaša ljubomora prirodno nestaje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.