PROF. DR ŠKORIĆ: TIRŠOVA DANAS IMA PREKO 90% USPEŠNOSTI IZLEČENJA MALIGNIH BOLESTI KOD DECE

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 11:46

PROF. DR ŠKORIĆ: TIRŠOVA DANAS IMA PREKO 90% USPEŠNOSTI IZLEČENJA MALIGNIH BOLESTI KOD DECE

Prof. dr Dejan Škorić povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka obeležava se 15. februara. Rak kod dece spada u retke bolesti, a najćeśća je leukemija. Poslednjih godina uspešnost u lečenju leukemije je 92 odsto, što potvrđuju i rezulatati naše Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“, koji mogu da se porede sa klinikama najrazvijenijih zemalja sveta.

Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o malignim bolestima kod dece govorio je najeminentniji stručnjak u Srbiji u oblasti pedijatrijske hematoonkologije, prof. dr Dejan Škorić, načelnik odeljenja hematologije UDK “Tiršova”. Za profesora Škorića kažu da je čovek neverovatne energije i velikog iskustva, koji postiže izvanredne rezultate u lečenju malignih bolesti kod dece.

Prema rečima dr Škorića, iz inovativne i savremene metode lečenja, koje se u Srbiji uspešno primenjuju, uspešnost izlečenja je 92% kod određenih vrsta leukemije, a na izlečenje utiču rano otkrivanje i tačna dijagnoza, dok je podizanje svesti važan zadatak za sve nas.

“Leukemija je maligna bolest krvi i najčesća bolest tog tipa u dečjem uzrastu. Najvažnija podela je na akutnu i hroničnu leukemiju, dok su u dečjem uzrastu 95% do 99% aktutne, a samo jedan do pet odsto je hronična granulocitna leukemija. Bolest kreće naglo, a najčešće se manifestuje poremećajima u krvnoj slici koji dovode do brojnih simptoma i znakova. Deca imaju povišenu telesnu temperaturu, bleda su, lako se zamaraju, imaju tačkice i modrice po koži, gubitak apetita i ponekad jake bolove u kostima.  Leukemije se javljaju od najranijeg uzrasta, pa sve do 18 godine”, objašnjava profesor Škorić.

Prema njegovim rečima, deca često nemaju sve simptome, već su samo neki prisutni i klinička slika nije uvek ispoljena u potpunosti. Imajući to u vidu, pregledi kod pedijatra su od izuzetnog značaja, kako bi se bolest otkrila na vreme.

Govoreći o uzroku akutne leukemiji kod dece, profesor Škorić ističe da je uzrok nepoznat. “Postoje faktori rizika i uzroci koji su opšti i važe za sve maligne bolesti. Broj jedan uzrok svih maligniteta je jonizujuće zracenje. Nakon 1945. godine, kada su bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, duplo više ljudi umrlo je od bolesti leukemije, gde je dokazano da ovo zračenje izaziva maligne bolesti”, podseća profesor Škorić.

Kada je reč o dijagnostici ove bolesti, prema rečima jednog od naših najvećih stručnjaka, dijagnoza se postavlja lako, a najpreciznija je molekularna genetika, koja pomaže u određivanju podtipova akutnih leukemija, što je izuzetno bitno za dalju jasnu prognozu bolesti kod određenog pacijenta.

“Inovativne terapije napreduju i pojavili su se novi lekovi, tako da i mi danas sa ponosom ističemo da u Tiršovoj imamo rezultate koji se porede se najrazvijenijim zemljama, kao sto su Francuska, Nemačka, Italija itd.  Hemioterapija je ključ u lečenju i glavna terapija, a započinje se odmah po postavljanju dijagnoze. Jako je važno što se napušta radioterapija u lečenju akutnih leukemija, imajući u vidu da može biti uzročnih drugih kasnijih malignih bolesti, dok se od hemioterapije deca oporave od neželjenih dejstava. Najteži oblik je transplantacija koštane srži i primenjuje se uglavnom kada se bolest vrati”, objasnio je profesor Škorić.

On je dodao da je prva satisfakcija kad dete koje je došlo u lošem stanju za nekoliko dana prelazi u dnevnu bolnicu, gde ne leži u bolnici već dolazi na terapiju, druga kada se potvrdi da je dete ušlo u remisiju. „Remisija je stanje kada se bolest laboratorijski i klinički povukla. Lečenje traje dve godine, a u međuvremenu se rade redovne kontrole u hematološkoj ambulanti u Tiršovoj. Ukoliko se bolest ne pojavi u periodu od pet godina od prestanka lečenja, smatra se da je dete izlečeno.“, rekao je.

Profesor Škorić zaključio je da su uspesi srpske medicine na ovom polju danas veliki, a da je Tiršova jedna velika porodica koja zajedno sa decom i roditeljima prolazi zdravstveno i psihološki ceo proces. On je podsetio na značaj redovnih pregleda i važnost brige o zdravlju, kako kod mališana, tako i odraslih gde se uzroci ovakvih bolesti u velikom broju slučajeva mogu odrediti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škorić: Tiršova ostvaruje više od 90 odsto izlečenja malignih bolesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2024

Univerzitetska dečja klinika Tiršova ostvaruje više od 90 odsto izlečenja malignih bolesti kod dece, izjavio je danas načelnik odeljenja hematologije na toj klinici Dejan Škorić povodom predstojećeg Međunarodnog dana dece obolele od raka koji će biti obeležen 15. februara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.