PRIRODNI DETOKS ZA 50 DINARA: Ovo su ČETIRI zdrave namirnice koje će vam OTOPITI SALO, a sačuvaće vas i od PREHLADE

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2021, 19:48

PRIRODNI DETOKS ZA 50 DINARA: Ovo su ČETIRI zdrave namirnice koje će vam OTOPITI SALO, a sačuvaće vas i od PREHLADE

Uštedite i vreme i novac!

Zimski meseci ispunjeni su proslavama, jakom i kaloričnom hranom i sigurno će ostaviti trag na vašem telu - koji kilogram viška, umoran izgled kože, celulit...

Čak i ako "ne zgrešite" previše kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam "probudite" metabolizam iz zimskog sna.

Ove četiri namirnice dokazano čiste organizam od svih toksina, vrlo su jeftine i ukusne.

Možete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ih kombinovati kao smuti, kuvati, jesti kao salatu ili jesti sveže.

Šargarepa

Šargarepa štiti jetru od toksina i samim tim igra vašnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma.

Pozitivno utiče na vid jer obiluje vitaminom A. Pored toga, beta karoten u šargarepi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.

Pored toga, šargarepea smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narandžastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.

Cvekla

Cvekla je odličan antioksidans koji pospešuje lakšu razgradnju toksičnih materija.

Izuzetno je bogata antioksidansima, vitaminima, kalcijumom i gvožđem, što je čini odličnom namirnicom za detoks organizma.

Recept za sok od cvekle i šargarepe

Sastojci:

Priprema: Šargarepu i cveklu naseckajte na sitno te ih stavite u lonac. Zakuvajte vodu u drugom loncu pa njome prelijte povrće tako da vode bude dva prsta iznad povrća.

Potom dodajte naseckane sušene kajsije i grožđice. Stavite na vatru pa čim zakuva sklonite lonac s vatre. Kada se ohladi, dodajte u tećnost 1 supenu kašiku meda.

Prebacite na neko hladno mesto i ostavite da odstoji 12 sati.

Zatim procedite tečnost kroz gazu i čuvajte je u frižideru. Triput dnevno popijte po pola čaše, i to pre obroka. Komadiće voća i povrća takođe možete konzumirati posebno ili ih jednostavno dodajte u obrok.

Kako biste što bolje očistili creva, primenjujte ovaj recept mesec dana. Navedena količina biće vam dovoljna za 2 dana.

Celer

Celer podstiče izlučivanje mokraće, pročišćava jetru, snižava šećer, loš holesterol i krvni pritisak.

Sadrži velike količine magnezijuma, vitamina K i biljna vlakna. Pored toga, obiluje vitaminima B kompleksa, kao i vitaminom C.

Delotvoran je u lečenju astme, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, ali nervnih oboljenja. Sadrži i supstance koje smanjuju nivoe hormona stresa.

Celer utiče na snižavanje visokih vrednosti holesterola, a pozitivno deluje i na zdravlje kože i kose.

Šljive

Šljive efikasno utiču na regulisanje funkcija digestivnog trakta i poboljšavaju varenje, imaju snažnu adetoksntioksidantnu aktivnost.

Sadrže vitamin C i fitonutrijente poput luteina, kriptoksantina, zeaksantina, neohlorogene i hlorogene kiseline. Ovakva hrana pomaže u prevenciji određenih oštećenja na ćelijskom nivou, posebno onih izazvanih oksidacijom.

Šljive su dobar izbor dijetarnih vlakana i pomažu u regulaciji funkcije digestivnog trakta. Konzumiranje šljiva i ostale hrane bogate vlaknima dva puta dnevno može pomoći u tretmanu konstipacije.

Pošto je u pitanju sezonsko voće, preporuka je da napravite džem od šljiva koji ćete čuvati u frižideru i tako uvek imati dostupan detoks namirnicu koju ste sami napravili.

Recept za džem od šljiva

Sastojci: 

Priprema:

Šljive oprerite i očistite od peteljki i koštica. U šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez ređajte red šljiva, red šećera dok ne potrošite sve šljive. Ređanje završite sa šećerom.

Ostavite da odstoji preko noći. Sutradan kuvajte pekmez - u početku na jačoj, a kasnije na slabijoj vatri. Kuvajte dugo da se pekmez skroz zgusne, tako da se vidi dno šerpe kada povučete kašikom.

Postoji još jedan način da proverite da li je džem gotov - zahvatite ga kašikom, pa ako pekmez iz nje teško pada, možete da dodate konzervans i još malo kuvate. Po želji, možete da dodate i koju krišku limuna.

Vreo pekmez sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali, zatvorite i ostavite zamotano u deblje krpe da stoji 24 sata da se polako hladi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.