PREKRŠENO PRAVILO CRKVE: Saša Vidić sahranjen uz pravoslavna obeležja, a ovo je stav crkve o kremaciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 17:11

PREKRŠENO PRAVILO CRKVE: Saša Vidić sahranjen uz pravoslavna obeležja, a ovo je stav crkve o kremaciji

Evo koji je zvaničan stav!

Srpski kreator, Saša Vidić, kremiran je danas u 14 h, na groblju "Lešće" u prisustvu članova porodice i prijatelja koji su došli da ga isprate na večni počinak.

Podsećamo da je Vidić preminuo u 53. godini od  sepse u KBC Bežanijskoj kosi.

Emotivni govor upućen pokojniku održan je na Novom groblju, a zatim je telo Vidića prebačeno na "Lešće" gde je kremiran, jer tamo postoji krematorijum. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Sašu Vidića ispratili su uz hrišćanska obeležja i krst, ali sveštenik nije održao opelo. Podsećamo, nakon govora, kremiran je na "Lešću".

U našem narodu postoje oprečna mišljenja o tome kako Srpska pravoslavna crkva gleda na kremaciju, a detaljnije informacije o tome dao nam je izvor blizak crkvi.

Razlozi za kremaciju mogu biti različiti, da se sačuva životna sredina ili u slučaju zaraznih bolesti i oni su uvaženi od strane hrišćanskih crkava, ali se mnoge i dalje protive kremaciji.

 Procedura za dobijanje dozvole za kremaciju od SPC podrazumeva:

Dakle, da bi kremacija bila ispraćena opelom za to moraju postojati dovoljno jaki razlozi. Međutim, ukoliko se ustanovi da je pokojnik bio ateista, opelo se ne održava, jer u tom slučaju se polazi od predpostavke da pokojnik verovatno ne bi želeo hrišćanski obred na svojoj sahrani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.