PRAVOSLAVNI teolog IZNENADIO javnost odgovorom na pitanje da li žene TREBA da NOSE MARAMU i suknje do poda kada IDU U CRKVU

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2023, 21:38

PRAVOSLAVNI teolog IZNENADIO javnost odgovorom na pitanje da li žene TREBA da NOSE MARAMU i suknje do poda kada IDU U CRKVU

Pravoslavna vera neraskidivo je vezana za običaje i tradiciju, ali u istim ponekad narod ode predaleko.

Ukoliko ste vernik i idete u crkvu, često viđate žene koje nose marame na glavi, kako bi pokrile kosu. Verujemo i da neki od vas to takođe rade, ali da li znate od kada je to pravilo uvedeno i zašto se uopšte primenjuje?

Veroučiteljka, pravoslavni teolog Andrea Kereš, na svom Instagram profilu objasnila je da li je potrebno da žene nose marame i duge >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << haljine kada idu u crkvu.

- Marama nije neophodna. Mogu da je nose ako je žele, ali pristojno oblačenje je potrebno. Liturgija je jedan od najsvečanijih dogadjaja u crkvenom životu i zbog toga u crkvu ne treba da dolazimo obučeni kao da smo krenuli da izbacimo smeće.

Kao što postoje neke norme odevanja za sud, školu ili bilo koju ustanovu, tako i u crkvu treba da dolazimo pristojno obučeni, a ne utegnuti, da nam se sve ocrtava ili sa dekolteom.

Zbog toga su za žene suknje/haljine (koje nisu iznad kolena) ili široke pantalone najlogičniji izbor. - rekla je Andrea.

Објава коју дели Andrea Kereš (@verouciteljka)

Ona je dodala da u crkvu nikada ne nosi maramu, dok u manastir da. Ona je obrazložila da ne smatra da je manastir svetije mesto, već tamo bira da nosi maramu zbog monaha koji su izabrali specifičan način život, zbog poštovanja istih.

Međutim, u komentarima ispod njene objave može se videti dosta komentara koji se ne slažu sa ovim, a neki su čak navodili i delove Svetog pisma u kom piše suprotno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.