PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK za SD o STRASNOJ NEDELJI - O duvanu, alkoholu i bračnoj postelji, NIJE POST samo suzdržavanje od jela

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 12:29

PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK za SD o STRASNOJ NEDELJI - O duvanu, alkoholu i bračnoj postelji, NIJE POST samo suzdržavanje od jela

Post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane već i od rđavih misli, želja i dela, a vernici teže umnožavanju molitava i dobročinstava.

Danas je počela sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak. Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grehe i uvrede, jer, uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama.

O samim običajima i pravilima posta tokom Strasne nedelje pričali smo sa pravoslavnim sveštenikom.

"Poslednja nedelja Vaskršnjeg posta je Velika nedelja, tačnije Strasna nedelja. Na Lazarevu subotu se zapravo završava post od 40 dana, a poslednja nedelja pred Vaskrs, tačnije Velika nedelja je nedelja da se sećamo stradanja Gospoda našeg Isusa Hrista. Što se tiče posta tih dana, poslednja nedelja je post iznad posta četrdesetodnevnog i najstrožiji je post. Službe u  crkvama su tih dana duže, strasnije, u njima stojimo smerno i sećamo se strašnog događaja, kada je Gospod bio izdat od ljudi, a on je zbog ljudi postradao." govori za Srbiju Danas pravoslavni sveštenik.

"Strasna nedelja je strogi post, od ponedeljak i subote je post na vodi. Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća." dodaje sveštenik.

- O ispovesti i pričešću možemo učiti od naših poslednjih velikih savremenika, teologa. O tome je pisao i pričao i sam patrijarh Pavle. Mi kao pravoslavci moramo češće da se pričešćujemo, a kako kažu reči svetog Jovana Zlatoustog - Hrišćanin mora da živi tako da može svaki dan da se pričesti.

Ispovest svakog pravoslavca treba da je redovna, ne učestala i ne usko vezana za svetu tajnu pričesta, jer i na Vaskrs, po pravilu svetog Vasilija Velikog i ne vrši se Sveta tajna ispovesti.

"Duvanski dim tokom posta, hrišćaninu svakako kao porok nije dozvoljen kao nijedan porok. Duvan u određenoj konzumaciji u svom svojstvu je lekovit, kao i alkohol. Aposltol Pavle je rekao da je hrišćaninu sve dozvoljeno, ali nije sve na korist, i da je sve dozvoljeno ali ništa ne sme da ovlada čovekom. Ako smo robovi duvanskog dima i radi duhovnog i radi telesnog zdravlja, bolje je da to ostavimo."objasnio je pravoslavni sveštenik.

"Uzdržavanje od bračne postelje, u danima posta i pripreme pred pričest u saglasnosti sa bračnim partnerom je potreba, ali naglašavam u dogovoru sa supružnikom." zaključuje on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.